Србија и Балкан

Дачић: Траже да уведемо санкције Русији, а не желе да причају о решењу косовског питања

Српски шеф дипломатије поручио у Будимпеши да 106 држава у свету од 193 не признају тзв. Косово, а његов мађарски колега Петер Сијарто да Мађарска неће подржати чланство 'Косова' у телима ЕУ
Дачић: Траже да уведемо санкције Русији, а не желе да причају о решењу косовског питања© Министарство спољних послова Мађарске

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас у Будимпешти да је Србија чврсто опредељена да се сачувају мир и стабилност на Косову и Метохији, као и да жели политички договор за сва отворена питања. Током сусрета са мађарским колегом Петером Сијартом, Дачић је нагласио да не може да прихвати да када разговара са министрима спољних послова других земаља они траже да се Србија изјасни по питању Украјине и увођења санкција Русији, а не желе да причају о решењу косовског питања.

Шеф српске дипломатије је на конференцији са мађарским колегом рекао да Србија сматра да питање Косова и Метохије може само компромисом да се реши и да се томе приступа у складу са политиком двоструких стандарда када се ради о територијалном интегритету, јавља Танјуг.

"Или је територијални интегритет принцип или није, не може у једном случају да се буде за то, а у другом да се каже другачије. Ми када говоримо о томе мислимо да сви то знају, али можда у Европи то не знају", рекао је Дачић.

Он је подсетио да је некадашњу СФРЈ чинило шест република и две покрајине.

"Вама Мађарима је јасно шта је Војводина, е то исто je Косово и Метохија. По уставним правима, како је неко могао да прогласи независност 'Косова' без сагласности Београда. Па није могао. То је нелегално. Неко може то да прихвати и не мора. У овом тренутку 106 држава у свету од 193 не признају 'Косово'. 'Косово' може да рачуна на 84 гласа највише у Генералној скупштини УН".

Он је истакао да питање Косова и Метохије није решено, али и да двоструки стандарди нису у реду.

"Када кажете да имамо у Стразбуру Генералну скупштину СЕ, па онда кажете по тачки 1 Украјина и кршење територијалног интегритета у Украјини, и да због тога Русија треба да се осуди и да јој се уведу санкције. А друга тачка је пријем Косова у СЕ, па то није логично и није ни нормално и то је за нас неприхватљиво", рекао је.

Наглашава да док се не постигне политичко решење апсолутно је неприхватљив пријем Косова у СЕ, јер се ту примају само државе.

"Како да се прими у ЕУ када постоји пет земаља које га нису признале", рекао је Дачић.

Он је подсетио да, када је недавно разговарао са Сијартом, рекао му је да Мађарска пре постизања договора неће подржати пријем тзв. Косова у СЕ, као и да претпоставља да исто важи за ЕУ.

"То је статусно питање које треба да дође после постизања договора", рекао је он.

Министар иностраних послова и спољне трговине Мађарске Петер Сијарто поновио је да ће та земља гласати против чланства тзв. Косова у европским телима.

"Мађарска неће подржати чланство Косова у телима ЕУ, док се не постигне свеобухватни споразум", поручио је Сијарто.

Дачић је подсетио да је 2013. он потписао Бриселски споразум, као и да девет година он није спроведен.

"Треба да се направи ЗСО и сада Курти каже да му не пада на памет да спроведе то. Како да говорите о следећим корацима ако не желите да спороведете шта је неко потписао, а ЕУ гарантовала. Друго, тада је речено да нема доласка РОСУ где живе само Срби - чему служе хапшења Срба, рањавање српске деце на Бадњи дан. То су разлози зашто је Србија тражила да се војска распореди да помогне у осигурању безбедности. Ако за тим нема потребе одговорност је на Кфору", рекао је Дачић.

Све потписано мора да се спроведе на КиМ

Министар спољних послова истакао је да постоје три црвене линије када је у питању ситуција на Косову и Метохији.

"Све потписано мора да се спроведе, а ми не можемо да признамо независност Косова и Метохије и да се сложимо са тим да уђе у УН, јер нисмо обавили никакав политички разговор о суштини проблема о нашим међусобним односима."

"Ако неће КФОР и косовска полиција да их заштити, немојте да нас доводите до тога да мора српска полиција и војска то да обезбеђује на КиМ. То је нешто што не бисмо желели. Ми желимо мир и спровођење међународних споразума", рекао је Дачић.

Он је додао да не може да прихвати да када разговара са министрима спољних послова других земаља они траже да се Србија изјасни по питању Украјине и увођења санкција Русији, а не желе да причају о решењу косовског питања.

"Ко има морално право да од Србије тражи да се одрекне свог територијалног интегритета, а да не покаже минимунм разумевања за наше проблеме."

"Интерес Србије је да се сачува мир и дође до прихватљивог решења за Србе и Албанце на Косову и Метохији", рекао је Дачић.

Сијарто: Србија је поверљива транзитна земља и обезбеђује Мађарској снабдевање гаса

Министар иностраних послова и спољне трговине Мађарске Петер Сијарто изјавио је, након састанка у Будимпешти са шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем, да два озбиљна безбедносна изазова са којима се суочава ЕУ истовремено погађају Србију и Мађарску, а то су последице рата у Украјини и илегалне миграције.

Сијарто је рекао да Србија и Мађарска осећају на својој кожи тешке последице рата у нашем суседству, али и да су изложене великом притиску илегалних миграција.

"Последице рата и миграције појављују се у нашим земљама истовремено и обе стране су заинтересоване да у Украјини што пре дође до мира. Наставак рата или његова ескалација значи веома озбиљну опасност за обе наше земље и народе", истакао је Сијартои поручио: "Ми смо заинтересовани за мир".

Сијарто је казао да добра сарадња између две земље траје већ више од осам и по година, као и да су и лични односи добра основа за добру званичну сарадњу.

Залог безбедности снабдевања енергије данас је у Србији

Како је навео, залог безбедности снабдевања енергије данас је у Србији, јер једино у Европи функционише гасовод кроз Србију, за доток гаса са истока према западу са 100 одсто капацитета.

"Кроз Србију је стигло у Мађарску четири милијарде кубних метара гаса, што је скоро половина количине гаса коју Мађарска годишње користи. Добили смо тај гас кроз Турски ток. Наши савезници су нас ставили под веома велики притисак против изградње тог јужног тока. Да се тада нисмо супроставили покушајима да нас одговоре од изградње Турског тока, данас не бисмо били овде и не бисмо имали ову могућност", истакао је.

Он је навео да се Мађарска захваљује Србима што су били истрајни и што се Србија понаша као поверљива транзитна земља и обезбеђује Мађарској снабдевање гаса.

Поручио је да је Мађарска спремна да помогне додатно Србији када је реч о енергентима.

"Србија је купила 438 милиона кубика гаса преко Мађарске за своје потребе, и на тај начин је такође обезбеђено и да се у Мађарској спроведе једна инвестиција у нафтовод, који би у току од пет година, до 2028. године, довела и до развоја сарадње на енергетском нивоу, односно удводстраучавањем капацитета размене електричне енергије", навео је Сијарто.

Србија није паркиралиште за мигранте

Сијарто је изјавио да је прошле године на мађарско-српској граници заустављено око 270.000 илегалних миграната и да ће Мађарска помоћи Србији у обезбеђивању њене јужне границе, са Северном Македонијом, од илегалних миграција.

"Можемо да закључимо да се на јужној граници Мађарске и Срби и Мађари сусрећу са наоружаним кријумчарима људи, који се не либе да употребе то оружје против наших граничара. И зато свим бриселским бирократама који покушавају да прикажу миграције као позитивну појаву, препоручујем да дођу на јужну границу Мађарске и виде какву опасност значе те наоружане банде за нашу границу и грађане".

Сијарто је захвалио колегама из Србије и истакао да је Мађарској у интересу да се што јужније заутаве илегални мигранти.

"И није нам у интересу да Србија постане паркиралиште за мигранте. Зато хоћемо да пружимо помоћ у обезбеђивању јужне границе Србије и спремни смо да у томе помогнемо. Зато ишчекујемо следећу рунду трилатаралног састанака Србије, Мађарске и Аустрије, да бисмо што пре постигли резултате на заустаљању миграција на јужним границама Србије", закључио је Сијарто.

image