Свет

Трамп се припрема за повратак на Фејсбук и Твитер

Кампања некадашњег председника САД затражила од Фејсбука да укине суспензију његовог налога на тој мрежи, Трамп припрема велики повратак и на Твитер
Трамп се припрема за повратак на Фејсбук и Твитерwww.globallookpress.com © IMAGO/Kyle Mazza

Представници изборног штаба Доналда Трампа затражили су од "Мете", компаније у чијем је власништву Фејсбук, да деблокира налог некадашњег председника на тој друштвеној мрежи, преноси Ен-Би-Си.

Трамп је на Фејсбуку суспендован након напада на Капитол 6. јануара 2021. године, а сличне мере предузеле су и друге друштвене мреже, попут Твитера.

"Сматрамо да је суспензија налога председника Трампа на Фејсбуку драстично искривила и ограничила јавни дискурс", написали су представници Трампове кампање у писму "Мети", пренела је америчка мрежа.

Трампов штаб није запретио тужбом, иако је било говора да би то могло да се деси. Уместо тога, наглашен је значај слободе говора и представници "Мете" позвани на "састанак, како би разговарали о повратку председника Трампа на платформу".

Портпарол "Мете" је одбио да коментарише Трампа, рекавши само да ће та компанија "објавити своју одлуку у наредним недељама, у складу са процесом који су изложили".

Трамп је на друштвеним мрежама суспендован након напада 6. јануара 2021, када су његове присталице покушале да спрече Конгрес да потврди избор Џозефа Бајдена на место председника САД. Фејсбук је одлучио да некадашњег председника суспендује условно, на две године, а та одлука је 7. јануара ове године требало да буде ревидирана.

За аразлику од Фејсбука, Трампова суспензија на Твитеру била је стална, док је 19. новембра прошле године није укинуо нови власник те друштвене мреже Илон Маск, који је раније критиковао одлуку да се некадашњем председнику ограничи приступ Твитеру.

Трамп на тој друштвеној мрежи још увек ништа није објавио од када му је суспензија укинута.

"Трамп ће се вероватно вратити на Твитер, само је питање како и кад", рекао је неименовани Републиканац за Ен-Би-Си. "Он о томе говори већ недељама, али такав је он, нико заиста не зна шта ће он рећи или када ће рећи."

Трамп наводно већ недељама разматра могући повратак на Твитер, друштвену мрежу која је у великој мери заслужна за његову победу на председничким изборима 2016. године, а његови саветници већ размишљају о томе како би његов први "повратнички" твит требало да изгледа.

Један Трампов саветник рекао је да они верују да ће Фејсбук испоштовати своју првобитну одлуку и укинути суспензију, али и да бивши председник разматра могућност сарадње са републиканцима који контролишу Представнички дом како би створио притисак на "Мету". Он сматра да ће Конгрес вероватно испитати члан 230 савезног закона о друштвеним мрежама.

"Ако Фејсбук жели да води ову борбу то је у реду, али Представнички дом има своје полуге, а држање Трампа ван Фејсбука изгледа политизовано", рекао је саветник, напомињући да су поједине демократе у Представничком дому прошлог месеца позвале Фејсбук да Трампу не дозволи повратак на платформу.

Трамп је након суспензије на Твитеру и Фејсбуку покренуо сопствену друштвену мрежу "Трут соушл" (Truth Social), али га на њој прати "само" 4,8 милиона људи, у поређењу са 88 милиона ма Твитеру и 34 милиона на Фејсбуку.

Трамп се пре две године нашао на удару критика након што је на Твитеру позвао своје присталице да дођу у Вашингтон и протестују против избора Џозефа Бајдена на место председника. "Будите тамо, биће лудо!", написао је он 19. децембра 2020. године, што су неки у Америци након напада на Капитол 6. јануара наредне године протумачили као "позив на насиље".

"Шокантни догађаји у последња 24 сата јасно показују да председник Доналд Трамп намерава да искористи своје преостало време на функцији како би спречио миран и законит пренос власти на свог изабраног наследника Џоа Бајдена", написао је том приликом извршни директор Фејсбука Марк Закерберг, осудивши Трампову "одлуку да искористи платформу да оправда, а не да осуди поступке својих присталица у згради Капитола".

"Уклонили смо ове изјаве јер смо проценили да је њихов ефекат, а вероватно и њихова намера, био да изазову даље насиље", написао је Закерберг.

Фејсбук је ипак Трампа суспендовао на само две године, а та суспензија је званично истекла пре нешто мање од две недеље. Фејсбук је и даље није укинуо, али се она тренутно налази у процесу ревидирања.

Трампова кампања се нада да би она ускоро могла бити укинута, а самопоуздање им даје изјава Фејсбуковог председника за светске послове Ника Клега, који је у октобру прошле године рекао да би „свака приватна компанија требало да буде веома пажљива када покушава да, практично, ућутка политичке гласове".

"Слажемо се", написали су представници Трампове кампање у писму упућеном Клегу, Закербергу и потпредседнику Фејсбука за глобалну јавну политику Џоелу Каплану.

"Такође верујемо да би наставак забране, у складу са речима господина Клега, представљао намеран покушај приватне компаније да ућутка господина Трампа", написали су они. "Штавише, сваки дан током ког глас председника Трампа остаје ућуткан доприноси неприкладном мешању у амерички политички и изборни процес."

image
VV inauguration
banner