Свет

ИСПРАВКА: Пољска телевизија није приказала мапу с прикљученим украјинским територијама

ТВП1 није Пољској прикључила део Западне Украјине: утврђено је да спорна слика не приказује кадар из временске прогнозе емитоване на каналу ТВП1 већ да је реч о фотомонтажи
ИСПРАВКА: Пољска телевизија није приказала мапу с прикљученим украјинским територијамаGetty © Alexey Furman/Getty Images

На нашем порталу 17. јануара 2023. године објављен је текст под називом "Пољска већ припојила територију Западне Украјине: Случајност или припрема?". Анализом портала Раскринкавање.ба утврђено је да то лажна вест и да пољска телевизија ТВП1 није приказала мапу с прикљученим украјинским територијама.

Тог датума бројни медији објавили су чланак у ком се тврди да је на пољском ТВ каналу ТВП1 емитована временска прогноза у којој је коришћена измењена мапа те државе. Наводно су мапи придодате неке територије Украјине и представљене су као део Пољске, а РТ Балкан је то писање страних медија пренео. Мапа се појавила у тренуцима емитовања временске прогнозе, наведено је у првобитном тексту за који је утвђено да не одговара чињеницама.

Како нам је указао портал Раскринкавање.ба, ТВП1 је телевизијски канал пољског јавног емитера Telewizja Полска С.А. (ТВП). Лого овог канала види се у горњем десном углу слике на основу које је настао текст. Мапа приказује црвеном бојом означену територију Пољске, која покрива и делове Украјине. 

У тексту смо навели нетачне тврдње да је ТВП1 Пољској прикључила део Западне Украјине. Утврђено је да ова слика не приказује кадар из временске прогнозе емитоване на каналу ТВП1. О томе су писали француска платформа The Observers и украјински StopFake. 

На порталу пољског јавног емитера ТВП Инфо 18. јануара 2023. објављен је деманти тврдњи које су се појавиле у бројним медијима, и на друштвеним мрежама. Како су истакли, таква мапа никада није приказана на овом телевизијском каналу.

Наводни екран са временске прогнозе на пољској телевизији у којој Пољска покрива део Западне Украјине дели се на мрежама. Такав материјал никада није био на ТВП-у, а лого је залепљен. Позадина коју ТВП1 користи у емисијама временске прогнозе изгледа другачије. ТВП Инфо наводи да је на слици стварна водитељка временске прогнозе са телевизијског канала Trwam из Пољске, али је иза ње стављена другачија позадина. Слика водитељке највероватније је, наводи The Observers, преузета из снимка временске прогнозе емитованог на овој телевизији у марту 2020. године. Слика је накнадно окренута и измењена јој је позадина.

The Observers такође истиче словне грешке на мапи која се дели уз тврдње да приказује територије Украјине у склопу Пољске. Ове грешке указују на то да оваква мапа није приказана на пољској телевизији. Називи држава на више места исписани су без пољских слова. На мапи је, тако, исписано SLOWACJA и БИАЛОРУС, а исправан начин писања на пољском је SŁOWACJA и БИАŁОРУŚ.

У нашем тексту су исправљени претходно објављени нетачни наводи, које је Raskrinkavanje.ba оценио као преношење лажних вести. Свим нашим читаоцима се извињавамо због преношења непроверених информација.

image