Русија

Руска дума: Пољска призива трећи светски рат

Непромишљена политика председника Анџеја Дуде опасна и не одражава мишљење и интересе самих Пољака, рекао је руски посланик
Руска дума: Пољска призива трећи светски ратwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Посланик руске Државне думе Михаил Шеремет рекао је да, пољски председник Анџеј Дуда лобирањем да НАТО земље испоруче тенкове Украјини, подстиче избијање трећег светског рата.

"Пољска елита се веома радује и подржава оживљавање фашизма у суседној држави. Као да никад није било Волинског масакра и венаца пољске деце које су убили украјински националисти. Недостатак историјског сећања пољског председника Дуде води његову земљу до потпуног заборава и опасног хушкања који може да изазове трећи светски рат", рекао је Шеремет и додао да ће тај рат дефинитивно бити последњи за цело човечанство.

Према његовим речима, непромишљена политика председника Пољске је опасна и не одражава мишљење и интересе самих Пољака.

"Хајде да поставимо реторичко питање, у чијем интересу Дуда делује? Сигуран сам да одговор на ово питање занима пољско становништво", нагласио је он.

Шеремет је упозорио да би оружје које се испоручује Украјини могло да се окрене против саме Пољске.

"Украјински нацисти неће стати, сигурно ће доћи у Пољску да на свој начин спроводе историјску правду, као што се већ дешавало", додао је.

Русија је раније послала ноту земљама НАТО-а због испоруке наоружања Украјини. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров истакао је да ће "сваки терет који садржи оружје за Украјину, постати легитимна мета за Русију".

Министарство спољних послова Руске Федерације саопштило је да се земље НАТО-а "играју ватром" испоруком оружја Украјини.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков упозорио је да "пумпање Украјине оружјем са Запада, не доприноси успеху руско-украјинских преговора и да то може имати само имати негативан ефекат".

image