Свет

Десничарски ФПО најпопуларнија странка у Аустрији

Слободарску партију Аустрије, која је позната по строгом ставу о имиграцији и противљењу санкцијама Русији, подржава 28 одсто тамошњег гласачког тела
Десничарски ФПО најпопуларнија странка у Аустријиwww.globallookpress.com © IMAGO/Martin Juen

Према најновијој месечној анкети, коју је спровео Институт за истраживање јавног мњења за аустријски магазин "Профил", на политичкој сцени Аустрије дошло је до "земљотреса". Тако је лист "Хојте" описао резултат анкете по којој је Слободарска партија Аустрије (ФПО) избила на прво место по популарности – сада је подржава 28 одсто Аустријанаца.

Позната по чврстом ставу о имиграцији и противљењу санкцијама Русији, ФПО је након седам годинама поново прва странка у Аустрији.

Истовремено, социјалдемократе (СПО) су изгубиле два одсто гласова анкетираних и сад их подржава 24 процента Аустријанаца. Социјалдемократска партија Аустрије је још више пала у вези с подршком коју ужива њихова лидерка Памела Ренди Вагнер – само 12 одсто (прошлог месеца 15 посто) испитаника би гласало за њу.

Тренутно, ФПО, који предводи Херберт Кикл, има предност од четири одсто у односу на СПО. Кикл је све популарнији међу Аустријанцима – 17 одсто је рекло да би гласало за њега, док га је у децембру подржавало 15 процената гласача.

Шта стоји иза пораста подршке ФПО?

Аустрија је забележила рекордан број захтева за азил 2022. године – троструко више у односу на 2021, достигавши скоро 60.000 апликација. Аустријанци су иначе врло скептични према масовној имиграцији, а ФПО је управо питање ограничене миграције ставио у први план свог политичког програма.

Истовремено, ФПО је једина велика странка која се противи санкцијама које је западни блок увео Русији – по њима, санкције су одговорне за пораст инфлације и скок цена робе, односно за погоршање економских прилика и у Аустрији и у целој Европи.

"Време је да у ЕУ кажемо: Ове санкције нам штете много више него Путину. Наши људи морају да плате рачуне уместо њих", изјавила је заменица председника ФПО Дагмар Белакович на пленарној седници Националног савета прошле године.

Лидер странке Херберт Кикл указао је више пута да су руски енергенти апсолутно неопходни за аустријска домаћинства и предузећа, док за скок инфлације криви санкције уведене Руској Федерацији.

"Да сте искрени, морали бисте да кажете становништву: Не можемо дуго без руске нафте и гаса", рекао је својевремено Кикл.

Како су друге странке прошле на анкети?

Испред Херберта Кикла је садашњи канцелар Карл Нехамер, за кога је 20 одсто испитаника (у односу на прошли месец пораст од два процента), док његову Аустријску народну партију (ОВП) подржава 22 посто анкетираних.

Зелени имају 12 одсто, а либерални НЕОС, без промене, налази се на четвртом месту по популарности са освојених девет одсто.

Аустријом тренутно влада коалиција ОВП и СПО.

У анкети се налазило и питање о томе шта Аустријанци мисле о активностима тзв. еколошких активиста "Ласт џенерејшн" који блокирају путеве широм земље – 42 одсто испитаних било је за то да се новчано казне, 31 одсто је за затворске казне, док само 19 одсто сматра да активисте не треба кажњавати.

image