Свет

Русија није позвана на обележавање годишњице ослобођења Аушвица

Другу годину за редом, представници Русије неће учествовати на церемонији поводом годишњице ослобађања Аушвица, и поред тога што су тај логор ослободили припадници Црвене армије
Русија није позвана на обележавање годишњице ослобођења Аушвицаwww.globallookpress.com © Damian Klamka

Представници Русије нису позвани на обележавање 78. годишњице ослобађања нацистичког концентрационог логора Аушвиц-Биркенау од стране Црвене армије, објавио је руски амбасадор у Пољској Сергеј Андрејев.

"Нисмо добили никакве позивнице, ово ће бити друга година за редом да амбасадори Русије и Израела нису позвани на комеморацију", рекао је он руским медијима.

"Ипак, наш конзул у Кракову ће посетити музеј и положити венце на споменик погинулим затвореницима, као и на градском гробљу у Аушвицу, где су сахрањени наши војници који су погинули у ослобађању логора", изјавио је Андрејев.

Поред тога што руски представници нису позвани на церемонију, музеј Аушвица је укинуо и руску поставку наводећи да, услед санкција, Музеј победе у Москви није могао да пребаци потребан новац за њено одржавање, рекао је амбасадор. Он је додао да су решења за тај проблем постојала, али да пољска страна за њих није била заинтересована.

Музеј Аушвица, који је организатор ове манифестације, другу годину за редом неће приредити велику церемонију, већ мање окупљање са ограниченим бројем гостију и некадашњих логораша.

Нацисти су, током Другог светског рата, у озлоглашеном логору Аушвиц-Биркенау убили преко милион Јевреја, Пољака и совјетских ратних заробљеника. Масовне депортације затвореника у тај логор почеле су на пролеће 1942. године, а убрзо након тога започели су и са њиховим масовним убијањем.

Изградња великих крематоријума започела је након посете Хајнриха Химлера том логору током лета 1942. године, а они су кренули са радом неколико месеци касније. Припадници Црвене армије ослободили су Аушвиц-Биркенау 27. јануара 1945. године, а у борбама у његовој околини погинуло је око 200 совјетских војника.

image