Спорт

Циципас у финалу Аустралијан опена - чека Новака, трофеј и прво место на свету

Грчки тенисер ће у недељу играти највећи меч у каријери, пошто ће имати прилику да оствари две ствари које му до сада никада нису пошле за руком
Циципас у финалу Аустралијан опена - чека Новака, трофеј и прво место на светуGetty © Mark Kolbe / Staff

Стефанос Циципас је први финалиста Аустралијан опена! Грчки тенисер успео је из четвртог покушаја да забележи победу у полуфиналу гренд слема у Мелбурну, пошто је савладао Руса Карена Хачанова - 3:1.

По сетовима је било 7:6, 6:4, 6:7, 6:3 за четвртог тенисера света, који ће у недељу играти у свом другом гренд слем финалу, а бориће се за прву титулу и прво место на АТП листи.

Циципас је славио у мечу дугом три сата и 21 минут и то тек након четири сета. Тек, пошто је у тај-брејку трећег сета Хачанов успео да спаси две брејк лопте, освоји четири поена заредом и продужи меч.

Ипак, није Рус имао снаге за више. Циципас је држао врло висок ниво тениса током читавог меча и брејком на старту четвртог сета успео је да коначно "сломи" отпор ривала. Циципас сјајно сервирао, освојио 82 одсто поена на убачен први сервис и направио је чак пет брејкова током меча.

Сада ће Циципас у финалу чекати победника меча Новак Ђоковић - Томи Пол, који је на програму у петак од 9.30 по средњеевропском времену. Уколико Циципас освоји Аустралијан опен, не само да ће стићи до прве гренд слем титуле у каријери, већ ће постати и први играч на АТП листи од 30. јануара.

Циципас, који има скор 10 победа у 10 мечева у 2023. години, у у једином гренд слем финалу у каријери је изгубио од Ђоковића на Ролан Гаросу 2021. године.

image