Спорт

Протеривање Ђоковићевог оца и измишљање скандала – Новак је "трн у оку" аустралијским медијима

Најбољи српски тенисер, из много разлога, а најмање оних тениских, главна је тема на Аустралијан опену
Протеривање Ђоковићевог оца и измишљање скандала – Новак је "трн у оку" аустралијским медијима

Новак Ђоковић годину дана после депортације стигао је до полуфинала на првом гренд слему у сезони и од 9.30 по средњоевропском времену играће са Томијем Полом за пласман у ново финале.

Досадашњи Новаков наступ обележила је променљива форма због повреде задње ложе, два убедљива тријумфа, али и све лошији третман који има код аустралијских и западних медија.

Последњи у низу који су се обрушили јесу новинари најпопуларнијег аустралијског листа "Хералд сан", који у данашњем издању нашироко пишу о Ђоковићевим "скандалима".

На насловној страни, великим словима исписан је наслов "Протерајте Ђоковићевог оца", поводом дешавања после четвртфиналног меча са Андрејом Рубљовом.

Новак је одувао Рубљова у три сета, а онда је велики број српских и руских навијача изашао да слави испред "Род Лејвер арене".

Међу њима је био и Новаков отац Срђан, који је фотографисан са руским навијачима који су носили заставу са ликом Владимира Путина.

На славље је реаговао украјински амбасадор у Аустралији, али и некадашњи украјински тенисер Александр Долгополов, који захтева протеривање Срђана из Аустралије.

"Апсолутно одвратно. Они су рекли да политику треба држати даље од спорта. Ови људи немају апсолутно никаквог разлога да буду на тениским турнирима, укључујући оца Новака Ђоковића, ако отворено хвале геноцидни режим Русије" написао је Долгополов.

Такође, у "Хералд сану" већу пажњу од најаве меча са Томијем Полом посветили су још једној ситуацији од које желе да направе проблем. У питању је флаша коју је Новаков физиотерапеут Миљан Амановић послао током једног од мечева.

На њој је била порука, а западни медији брже боље су кренули да колају теорије о забрањеним супстанцама и новом начину "коучинга".

Колико су у ствари посвећени показује и чињеница да у читавом издању нема ниједног слова о женским полуфиналима и играчицама које ће се борити за титулу. Можда зато што су из Русије и Белорусије?

Међутим, ово није први пут од почетка Аустралијан опена да је српски ас жртва медијских спекулација и оптужби.

Почело је проблематичном објавом на друштвеним мрежама "Евроспорта", на коју је јавно реаговао. Уз снимак како Ђоковић у мечу првог кола говори судији да мора до тоалета стајао је опис: "Новак Ђоковић се успротивио судији и отишао на рану паузу за тоалет."

Српским новинарима објаснио је шта се тачно десило и како га третирају.

"Опет сам стављен у позицију да ја морам да одреагујем, јавно… Други пут у шест месеци имам проблем са 'Евроспортом'. Они су организовали нову компанију из Лондона која им ради дигиталне медије, видео сам да је неко нови, то су ми и рекли…"

"Не сећам се шта је тачно било (пре шест месеци), али тада сам рекао да нећу да дајем интервјуе за 'Евроспорт'. Потом су ми се извинили и било је океј, а ево сада, шест месеци после, они опет праве сензацију од нечега што је извучено из контекста", казао је Ђоковић и додао:

"Када сам ја написао, они су објаву обрисали, као што су обрисали и ту прошлу. Дао сам интервју Барбари Шет, она ми се извинила. И Борис Бекер ми је писао, Матс Виландер, сви они раде за 'Евроспорт', немам ништа против њих. Волим 'Евроспорт', волим спорт, гледам скијање цео живот на 'Евроспорту', али такве ситуације…"

Потом су кренуле сумње у повреду задње ложе, која га мучи још од турнира у Аделајду. Опет, и за руптуру мишића има доказе.

"Они који сумњају, сумњаће и даље... Остављам то њима. Интересантно је како се сумња само у моје повреде. А када се други играчи повреде, онда су они жртве... Знате тачно о коме је реч. А ја се претварам? То је врло интересантно", осврнуо се и на те оптужбе.

"Немам потребу да некоме нешто морам да докажем. Имам снимке, ултразвук, све... Да ли ћу то објавити, још не знам. Зависи како се будем осећао. Апсолутно ме не интересује у овом тренутку шта људи причају и мисле. Забавно ми је и занимљиво како се само наставља такав наратив око мене, а другачији је код осталих играча. Али добро, навикао сам да се суочавам са тим. То ме додатно мотивише и даје ми снагу. Хвала им", истакао је најбољи српски спортиста.

И управо је то оно што Новак Ђоковић најбоље ради – све што баце на њега достојанствено прихвати и онда им одговори тамо где је то најважније – на терену!

image