Свет

Турска не пушта Шведску и Финску у НАТО

Турски парламент је једногласан: без испуњења преузетих обавеза неће бити ратификован протокол о чланству Шведске и Финске у алијански
Турска не пушта Шведску и Финску у НАТОwww.globallookpress.com © Burhan Ozbilici (STF)

Велика национална скупштина Турске, у садашњим условима, неће ратификовати протокол о чланству Шведске и Финске у НАТО, изјавио је данас министар спољних послова Мевлут Чавушоглу.

Чавушоглу је појаснио да је у посети турском парламенту био шеф Министарства спољних послова Шведске и да се састао са представницима странкама.

"Чуо је став да су све странке једногласне и да је без испуњења преузетих обавеза, ратификација протокола није могућа. Према томе, у садашњим условима можемо говорити о томе да одобрење овог документа није неопходно", рекао је Чавушоглу на конференцији за новинаре.

Финска и Шведска су, у јеку специјалне војне операције у Украјини, 18. маја 2022. године, поднеле пријаве за улазак у Алијансу. До данас, пријаве Шведске и Финске за чланство у НАТО нису ратификовале само две, од 30 земаља – Мађарска и Турска. Турски председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да би Турска могла да донесе одлуку о чланству Финске у НАТО-у, која би, како је рекао, могла да "шокира" Шведску.

Председник Турске рекао је да Шведска не треба да очекује подршку Турске за чланство у НАТО после протеста који је одржан у близини турске амбасаде у Стокхолму током прошлог викенда, а на којем је спаљена копија Курана.

Осим тога, Турска је више пута поновила да тражи да буду испуњени услови из споразума који је потписан са Шведском и Финском, како би одобрила њихово приступање у НАТО, и да су две земље опомињане да нису изручиле Анкари особе које она сматра терористима или повезаним са Радничком партијом Курдистана.

Анкара већ месецима одбија да одобри чланство Шведске и Финске у НАТО, захтевајући од њих да испуне више услова који се махом тичу Курда. Да би две нордијске земље ушле у савез, потребно је одобрење свих чланица НАТО-а.

Турска жели да Шведска сузбије активности Курдистанске радничке партије (ПКК), наоружаних снага које се деценијама бори против турске државе и коју Анкара види као терористе. Такође жели изручење азиланата који су наводно чланови исламске мреже коју криви за насилни покушај државног удара 2016. године.

ПКК, Радничка партија Курдистана, забрањена је широм Европске уније, а САД су је такође означиле као терористичку организацију.

image