Свет

Турска блокира улазак Шведске и Финске, Кристерсон тражи обнављање дијалога

На захтев Анкаре разговори о приступању две скандинавске земље Северноатлантској алијанси одложени су на неодређено време
Турска блокира улазак Шведске и Финске, Кристерсон тражи обнављање дијалогаGetty © Paul O''Driscoll / Stringer

Разговори Турске са Финском и Шведском о приступању НАТО-у одложени су на захтев Анкаре, рекао је неименовани дипломатски извор за РИА Новости.

Како се наводи, разговори су одложени на неодређено време.

Подсећа се да су следећи разговори требало да буду одржани у фебруару у Бриселу, али до тога неће доћи.

Информацију о томе да је састанак одложен на неодређено време пренео је и турски национални емитер ТРТ уз навођење да је састанку у фебруару требало да присуствује и генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

Две нордијске земље, које су остале неутралне током Хладног рата, тврдиле су да морају да се придруже НАТО-у због перципиране претње од Русије.

Чак и пре него што су се званично пријавили прошлог маја, Анкара је изразила приговор на њихово чланство. Турска влада оптужила је Финску и Шведску да поткопавају њену безбедност ембаргом на оружје и неуспехом у борби против група које Анкара сматра терористичким организацијама. Земље кандидати су се обавезале да ће се позабавити овим питањима.

Турска је више пута поновила да тражи да буду испуњени услови из споразума који је потписан са Шведском и Финском како би одобрила њихово приступање НАТО-у, а две земље су опомињане да нису изручиле Анкари особе које она сматра терористима или повезаним са Радничком партијом Курдистана.

Односи Анкаре и Стокхолма додатно су захладнели после недавног протеста присталица Радничке партије Курдистана који су испред градске скупштине у Стокхолму обесили лутку са ликом турском председника Реџепа Тајипа Ердогана.

Права бура, међутим, настала је пошто је прошле суботе лидер данске крајње десничарске странке Расмус Палудан спалио Куран испред турске амбасаде у Стокхолму, што је оштро осудила Анкара, али и бројне друге земље.

Палудан је за свој "перформанс“" имао дозволу локалних власти.

Фински министар спољних послова Пека Хависто најавио је раније да би Финска, због сукоба Турске и Шведске, могла сама да настави са аплицирањем за чланство у НАТО.

Финска влада би могла "поново да процени ситуацију", ако Анкара не подржи кандидатуру Шведске или се читав процес развуче, рекао је Хависто и додао да његова влада није очекивала никакав напредак у преговорима све до избора у Турској, који су заказани за мај.

Премијер Шведске: Желимо обнављање дијалога са Турском

Шведска жели да се обнови дијалог са Турском о захтеву те земље и Финске за брзо учлањење у НАТО, поручио је шведски премијер Улф Кристерсон.

"Ниједно друго питање националне безбедности није важније од тога да заједно са Финском брзо постанемо чланови НАТО", рекао је шведски премијер, а пренео Ројтерс.

Кристерсон је истакао да је Турска на неодређено време одложила трилатералне разговоре са Шведском и Финском у вези са њиховим кандидатурама за чланство у НАТО.

image
VV inauguration
banner