Свет

Западни политичари би и холивудске звезде санкционисали: Прогон Стивена Сигала

За Сигалове грехе наводе се пружање подршке руској војној операцији путем друштвених мрежа, али и прослављање рођендана са "великим светским лидером" Владимиром Путином прошле године
Западни политичари би и холивудске звезде санкционисали: Прогон Стивена Сигалаwww.globallookpress.com © Olga Sokolova/Global Look Press

Група политичара са различитих страна света позива на увођење санкција на десет лица која су, како се наводи, подржала руску војну операцију у Украјини - укључујући и познатог америчког глумца Стивена Сигала.

Листу на којој се нашао и 70-годишњи аикидо мајстор саставили су чланови Америчко-европске коалиције за санкције, а која је формирана у јесен 2022. године.

Она се састоји од високих чланова америчког Конгреса, посланика Европског парламента и украјинских народних посланика, преноси "Еуроактив".

Поред Сигала, на листи су именовани руски олигарси Владимир Лисин, Магомед Гаџијев и Владимир Потањин, белоруски политичар Франц Клинцевич и руска новинарка и политичарка Ксенија Собчак, руски певач Филип Киркоров, украјински композитор Игор Крутој, генерални директор "Росатома" Алексеј Лихачов и украјински олигарх Вадим Рабинович.

Сигал је уврштен на ту листу зато што је , како пише европски портал, у више наврата у својим објавама на друштвеним мрежама пружао "подршку руском нападу на Украјину".

"Еурактив" указује да је Сигал прошлог априла отпутовао у Москву да прослави свој рођендан са "великим светским лидером", како је глумац назвао руског председника Владимира Путина.

Коалиција је ове недеље писала шведском министру спољних послова Тобијасу Билстрому са захтевом да се уведу санкције на тих десет особа.

image