Економија

Рускa нафта стиже до Индије: Да ли ће Запад одолети?

Компанијама са Запада је забрањено да учествују у трговини руском нафтом, чак и ако је намењена Индији или Кини, земљама које не признају западно ограничење цене
Рускa нафта стиже до Индије: Да ли ће Запад одолети?www.globallookpress.com © Svetlana Vozmilova

Русија ће задовољити потребе Индије за нафтом по тржишној цени, рекао је Ројтерсу извршни директор највеће руске нафтне компаније "Росњефт".

У децембру прошле године Група седам, Европска унија и Аустралија забраниле су компанијама са Запада да учествују у трговини руском нафтом, укључујући ту осигурање и транспорт, уколико је цена барела сирове нафте изнад 60 долара. То важи чак и ако је нафта намењена Индији или Кини, земљама које не признају западно ограничење цене.

Русија се у међувремену окренула далекоисточном тржишту, па постала и највећи добављач нафте Индији, заменивши Ирак.

На питање да ли ће Русија дати додатни удео компанији "ОНГЦ Видеш" или другим индијским предузећима у оквиру свог пројекта "Сахалин 1", извршни директор "Росњефта" Игор Сечин је рекао да одлука о томе лежи на руској влади.

"Сахалин 1" био је угрожен пошто је америчка компанија "Ексон мобил корп", која је имала скоро трећину удела у поменутом пројекту, одустала од учешћа у њему. Међутим, Русија је потом основала нову компанију којом управља подружница "Росњефта" а која је преузела права инвеститора на овом нафтно-гасном пројекту уместо америчке корпорације. У тој новој компанији индијски и јапански инвеститори имају удела.

Русија је прошле године одобрила захтеве "ОНГЦ Видеш", прекоморске инвестиционе подружнице државне компаније за нафту и природни гас (ОНГЦ.НС), и "Сахалин ојл енд гас девелопмент цо" (СОДЕЦО), конзорцијума јапанских фирми, да задрже својих 20 одсто, односно 30 одсто удела у пројекту "Сахалин 1".

image
VV inauguration
banner