Економија

Стручњаци: Ограничење цена руске сирове нафте био је тотални пех

"То доводи до питања шта ће се десити са санкцијама које долазе у вези са рафинисаним производима, јер изгледа да санкције једноставно не функционишу", оценио је шеф аналитичке компаније "Сенки рисрч" Пол Сенки
Стручњаци: Ограничење цена руске сирове нафте био је тотални пехwww.globallookpress.com © Lars Klemmer/dpa

Санкције на руску сирову нафту су "потпуно пропале", а нова ограничења цена такође би се могла показати неефикасним, рекли су аналитичари за Си-Ен-Би-Си.

Европска унија разматра да од недеље уведе ново ограничење цене за прочишћене нафтне производе из Русије.

ЕУ је са чланицама Г7 и Аустралијом претходно забранила западним компанијама за поморски превоз, осигурање и друге услуге да раде са руском сировом нафтом уколико она није плаћена по цени испод 60 долара по барелу.

Међутим, председник и водећи стручњак аналитичке компаније "Сенки рисрч" Пол Сенки изјавио је за америчку телевизијску мрежу да су ограничење цене руске нафте "измислиле бирократе са дипломама из финансија" и додао да "нико од њих заиста не разуме тржиште нафте".

Увођење ограничења био је "тотални пех, потпуно је пропало", додао је он.

Сенки је нагласио да због неуспеха ограничења глобално тржиште нафте трпи последице, пошто ток руске нафте није прекинут, а руски произвођачи су, додао је, "одржали извоз на високом нивоу".

"Чуо сам из једног сјајног извора да се Саудијци питају како то да руска нафта још тече", рекао је он.

"То доводи до питања шта ће се десити са будућим санкцијама вези са рафинисаним нафтним производима, јер изгледа да оне једноставно не функционишу", оценио је стручњак.

Сенки је такође указао да су односи у пословању нафтом "намазани" и да постоји много различитих начина да се санкције заобиђу.

Он је позвао на разматрање примера повећања извоза нафте из Малезије у Кину, који тренутно износи 1,5 милиона барела дневно. "Мислим да то није малезијска нафта", рекао је Сенки и додао да доста нафте тече "ван тих теоријских ограничења."

Чланице ЕУ треба да у петак донесу решење о предлогу Европске комисије да се цена рафинисаних руских нафтних производа ограничи на 100 долара за производе попут дизела, односно 45 долара по барелу за производе попут мазута.

Одлука је требало да буде донесена у среду али је одложена због неусаглашености чланица, навели су дипломатски извори за Ројтерс.

Оснивач аналитичарске фирме "Ванда инсајтс" Вандана Хари рекла је за Си-Ен-Би-Си у четвртак да ни она не сматра да ће предстојеће ограничење имати учинка.

"Ограничење цене сирове нафте прошло је без већих последица", закључила је она и додала да ће планирано ограничење цена дизела и рафинисаних производа "вероватно такође бити небитно."

Уместо тога, руска нафта ће пронаћи пут на тржиштима "где је и даље добродошла", попут Кине и Индије, указала је Хари.

"Кина и Индија су прошле године имале велике користи од знатно снижених цена руске сирове нафте, а исто ће се догодити и са руским рафинисаним производима", приметила је Хари.

image