Свет

Сенатор из Јуте: Није немогуће да су САД умешане у саботажу Северног тока

Ако су напад на гасоводе у Балтичком мору могле да изведу америчке власти без сагласности Конгреса, онда постоји разлог за забринутост, написао је Мајк Ли
Сенатор из Јуте: Није немогуће да су САД умешане у саботажу Северног токаwww.globallookpress.com © Rod Lamkey - CNP

Републикански сенатор из Јуте Мајк Ли рекао је да не може да искључи могућност да су САД заиста умешане у нападе на гасоводе Северни ток 1 и 2.

"Забринут сам због чињенице да не могу брзо да искључим могућност да су САД дигле у ваздух Северни ток. Питао сам бројне колеге сенаторе и нико од оних са којима сам разговарао никада није обавештен о томе. Ако се ово испостави да је истина, ми смо у великој невољи", написао је сенатор на Твитеру.

Пре тога, Ли је на својој Твитер страници објавио резултате истраге америчког новинара Симора Херша, који је оптужио САД за умешаност у експлозије на гасоводу Северни ток.

"Ако је ово истина, извршна власт је самовољно повела рат против нуклеарне силе која нам је скоро равна по моћи", написао је сенатор.

Амерички истраживачки новинар, добитник Пулицерове награде Симор Херш, објавио је текст у коме се наводи да су амерички рониоци током НАТО вежбе "Балтопс 22" у лето 2022. године поставили експлозив испод Северног тока, који су Норвежани активирали три месеца касније.

Амерички председник одлучио је да уништи "Северни ток" после више од девет месеци тајних разговора са тимом за националну безбедност, наводи Херш.

Заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков рекао је да је Хершово откриће потврдило оно што је Москва већ и сама тврдила, и нагласио да Руска Федерација не сумња да су САД или друге земље НАТО-а "умешане у ову нечувену саботажу".

image
VV inauguration
banner