Русија

Рјабков упозорио САД: Суочићете се са последицама због Северног тока

Песков је, са своје стране, приметио да је изненађујуће што истрага америчког новинара Симора Херша о Северном току није добила већу пажњу на Западу
Рјабков упозорио САД: Суочићете се са последицама због Северног токаwww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков рекао је да је Москва сигурна да ће се САД суочити са последицама након објављивања истраге о умешаности Вашингтона у експлозије на гасоводима "Северни ток 1 и 2", упркос томе што амерички званичници све негирају, преносе "РИА Новости".

"Јучерашња публикација је потврдила оно што смо ми већ знали. Портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова јуче је рекла да никада нисмо сумњали да су САД, евентуално још неке чланице НАТО-а, умешане у ову нечувену саботажу", рекао је Рјабков.

Према његовим речима, била је очигледна и веома приметна жеља западњака након експлозија да заврше питање истраге, успоре и спрече руске представнике да раде свој посао. Како је навео, "сакривали су се иза демагошке изјаве да се ради о превише осетљивим заплетима".

"Ово је такође био јасан знак да ствар није била чиста. Како и у којим форматима даље, с обзиром на Хершову публикацију, то је посебно питање. Мислим да ће последице овога бити и да оне једноставно не могу да се не појаве, упркос свим бројним демантима који су одмах уследили од званичника из Вашингтона", нагласио је он

Амерички новинар, добитник Пулицерове награде Симор Херш рекао је да су током НАТО вежби "Балтопс" у лето 2022. године, амерички рониоци поставили су експлозив испод "Северног тока", који су Норвежани активирали три месеца касније.

Он је навео да је након почетка Специјалне војне операције у Русији, амерички председник Џозеф Бајден видео гасоводе као начин да Владимир Путин користи природни гас за "своје политичке и територијалне амбиције".

Амерички председник одлучио је да уништи Северни ток после више од девет месеци тајних разговора са тимом за националну безбедност, рекао је Херш. Касније је Пентагон рекао да САД немају никакве везе са минирањем руских извозних гасовода Северни ток прошле године.

Песков: Зашто Хершов текст није изазвао већу пажњу на Западу?

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је приметио да је изненађујуће што истрага америчког новинара Симора Херша о Северном току није добила већу пажњу на Западу.

Према његовим речима, не само руским, већ и западним медијима, је сада дужност да, када анализирају било који говор у САД и у Вашингтону, обрате пажњу на публикацију америчког новинара.

"Нажалост, овај озбиљан, и донекле контроверзан чланак о наводној умешаности Беле куће у организовање терористичких напада на критичну енергетску инфраструктуру у Балтичком мору није био пропраћен у западним медијима онолико колико се то очекује, што не може, а да не изазове наше изненађење", рекао је Песков.

Западне земље покушавају тихо да утичу на истрагу о нападима на Северни ток, о чему, према речима Пескова, сведочи међународна реакција на текст америчког новинара.

"Овај материјал би требало да изазове убрзање истраге која се врши на међународном нивоу. А ми видимо супротно, покушаје прећутног померања фокуса са истраге", рекао је портпарол Кремља.

Према речима Пескова, поједине информације из чланка се могу оспорити, неке треба доказати, али је изузетан по дубини анализе, складности и прецизности. Игнорисати овај текст, наставља Песков, би у најмању руку било неправедно, посебно за такву земљу као што је Немачка, која је као након терористичког напада лишена веома важног енергетског објекта.

Они који су извршили напад на Северни ток 1 и 2 могу то да понове било где у свету, изјавио је Песков и додао да је нема много земаља које су могле да изврше такав акт саботаже.

"Ово је веома, веома опасан преседан. Ако је неко то једном починио, може други пут да уради било где у свету. Русија је и раније давала изјаве о подацима које има а који указују на умешаност Англосаксонаца у организовање овог чина саботаже. Нема много земаља у свету које могу да изврше такав акт саботаже", додао је портпарол Кремља.

На крају је подсетио да је Русија много пута покушавала да учествује у истрази терористичких напада на Северни ток, али су сви ови покушаји одбијени.

image
VV inauguration
banner