Србија и Балкан

НАТО ултиматум: Подржавамо "Косово" у Алијанси, очекујемо то и од Србије

Да иза подршке француско-немачком плану стоји и конкретна корист за тај пакт – улазак тзв. Косова у исту, потврдио је Рамуш Харадинај
НАТО ултиматум: Подржавамо "Косово" у Алијанси, очекујемо то и од Србије© FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ bg

Заменик помоћника генералног секретара НАТО-а Хавијер Коломина изјавио је да НАТО подржава план Европске уније за Косово, као и да очекује подршку том предлогу и од Србије.

Након састанака с председником Србије Александром Вучићем и министром спољних послова Ивицом Дачићем у Београду, Коломина је рекао да је највишим српским званичницима "веома јасно" пренео ту поруку, коју ће потом рећи и приштинским властима.

"Знамо да је предлог на столу, француско-немачки предлог, предлог ЕУ. НАТО веома подржава напоре ЕУ у том погледу. Ја сам председнику Вучићу и министру Дачићу веома јасно пренео поруку да ће НАТО подржавати тај план и да стога очекује од Србије да стане иза тога", изјавио је Коломина, а пренела Бета.

Такође, рекао је да НАТО, поред тога што "апсолутно поштује" политику неутралности Србије, очекује да ојача сарадњу с Београдом "колико је могуће и колико Србија жели".

Док је с Вучићем и Дачићем разговарао и о ситуацији у региону, пренео им је "умирујућу поруку" о раду мисије КФОР на Косову, предвођене НАТО-ом.

"Рекао сам да смо спремни да наставимо да спроводимо мандат на основу Резолуције 1244 СБ УН, што подразумева осигурање безбедног окружења и слободног кретања људи. Мисија Кфор се не заснива на календару, него на условима на терену, и остаће на Косову док год буде потребе", прецизирао је Коломина.

Харадинај: Француско-немачки план укључује пут Косова у НАТО

Да иза НАТО подршке француско-немачком плану стоји и конкретна корист за тај пакт – улазак тзв. Косова у исту, потврдио је председник Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај.

Харадинај је изјавио да има директну потврду из Сједињених Америчких Држава да Шолц–Маронов план укључује америчку подршку за Партнерство за мир и пут Косова у НАТО, пренела је Коха.

"Имамо директну потврду од САД да ћемо овим споразумом бити подржани за Партнерство за мир и за наш пут ка НАТО-у. За мене је француско-немачки план прихватљив, ја га подржавам и тиче се наших главних циљева, кретања ка НАТО-у. Док не уђемо у уговорне односе са НАТО-ом, 'Косово' није безбедно", рекао је Харадинај.

Такође, истакао је да су "чланство у Савету Европе и наша кандидатура за ЕУ ​откључани. Када смо у УН, наш пут може бити тежак, али може бити и напреднији, ако смо кренули путем ка НАТО-у".

Харадинај сматра да повећање америчког присуства на Балкану, успостављање командних места и нових база, те подршка јачању КБС, показује да се Косово налази на путу ка НАТО-у.

За Харадинаја француско-немачки план је добар пут ка коначном споразуму са Србијом, то јест он представља одвајање од ње.

"У споразуму са Србијом, 'Косово' не треба да се претвара у страну која губи и да се не сматра страном која није урадила свој посао. Ово је коначно, ово је договор, договора више неће бити", рекао је он и закључио да "ако Србија затражи наше признање, ми ћемо то размотрити. Овај споразум је коначно одвајање са Србијом."

image