Свет

Како је спољна политика ЕУ завршила у рукама Рамуша Харадинаја

Италијански шеф дипломатије, попут Харадинаја, признао да Европа нема сопствену спољну и безбедносну политику, већ да само прати политику Вашингтона
Како је спољна политика ЕУ завршила у рукама Рамуша ХарадинајаGetty © Samuel Corum

Шта повезује некадашњег премијера привремених приштинских институција и Рамуша Харадинаја и шефа италијанске дипломатије Антонија Тајанија? 

На први поглед ништа, док је Тајани школовани официр ваздухопловства и некадашњи новинар, Харадинај се препоручио за политику као један од вођа ОВК. Али, обојица се куну у Америку, док Европу не зарезују ни за суву шљиву. Америци су спремни да препусте све спољнополитичке одлуке, да њих не боли глава, док у европски геополитички суд не верују баш ни мало. 

О својој посвећености САД-у Харадинај се оглашава редовно, а пре неколико година дословно је рекао да тзв. Косово нема своју спољну политику и да припада клубу који воде Сједињене Америчке Државе.

"Ми смо део Европе и сарађујемо са Бриселом и Берлином. Међутим, када је спољна политика у питању, ми смо део клуба земаља који предводи Америка. Нама то није проблем да признамо, немамо ни времена да се бавимо проблемима у свету", поручио је Харадинај у интервјуу за ТВ Хепи 2018. године.

Само неколико година касније, у јеку сукоба Запада и Русије услед украјинске кризе, министар спољних послова Италије као да је парафразирао изјаву Рамуша Харадинаја.

"Европа нема праву спољну, ни одбрамбену политику. Увек идемо за Американцима", рекао је Антонио Тајани без трунке ироније у разговору за лист "Ла стампа".

Он је истакао да у Европи има превише љубоморе, те да су неопходни европски, а не национални лидери.

"Европа треба да служи свету, а чак и Немачка, најјача држава, не успева то да уради", навео је Тајани.

Међутим, уместо да "служи свету", Европа је доспела до тога да води спољну политику по диктату Сједињених Држава, што би могло да доведе до озбиљних последица.

На то је упозорила портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова која је поручила да Европа хитно мора да се пробуди из "летаргичног сна" и да се сети да је Вашингтон извукао корист за себе након оба светска рата.

Она је истакла да Европљани не би требало да понављају сопствене грешке и упитала да ли европске земље заиста не схватају да САД увлаче Европу у велики рат.

"Можда је дошло време да не направите исту грешку и по трећи пут", поручила је Захарова у реаговању на изјаву италијанског шефа дипломатије.

И поред тога, европске државе настављају са наоружавањем Украјине и де факто учешћем у рату против Русије, али, парадоскално, Тајани сматра да се "помагањем", које подразумева слање оклопних возила Кијеву, заправо иде ка мирном решењу сукоба.

Истовремено, додао је да страхује од могуће ескалације рата, али да западне државе треба да учине све да се конфликт не прошири.

"Ни НАТО, ни Европа, које имају обавезу да помогну Украјину, нису у рату са Русијом", закључио је Тајани.

Са друге стране, немачка шефица дипломатије Аналена Бербок претходно је поручила да се Европа бори против Русије, што значи да европски лидери нису ни сагласни око дефиниција рата, али ни око тога да ли су они један од учесника.

Оно што је сасвим сигурно јесте да је диктат Вашингтона важнији и од њихових међусобних несугласица.

image
VV inauguration
banner