Свет

Херш: Норвешка и ЦИА тајно сарађују још од Вијетнамског рата

Норвешка Ратна морнарица има дугу и мутну историју сарадње са америчком обавештајном службом, наводи амерички новинар
Херш: Норвешка и ЦИА тајно сарађују још од Вијетнамског ратаwww.globallookpress.com © COVER Images

Амерички новинар, добитник Пулицерове награде Симор Херш који је објавио чланак о умешаности САД у диверзије на гасоводима Северни ток саопштио је да Вашингтон и Норвешка спроводе заједничке тајне операције још од Вијетнамског рата.

"Норвешка Ратна морнарица има дугу и мутну историју сарадње са америчком обавештајном службом. Пре пет месеци та сарадња, о којој још увек знамо врло мало, довела је до оштећења два гасовода по налогу председника Џозефа Бајдена", пише Херш у тексту објављеном на његовој блог страници.

Како наводи, норвешки морнари су још 1964. године признали да су код обала Вијетнама учествовали у операцији која је била повезана са ЦИА. Херш подсећа да је током Вијетнамског рата норвешка Ратна морнарица продала америчкој морнарици бродове, укључујући патролне чамце, од којих је шест уништено у борбама.

Патролни бродови су, како наводи, стигли у базу у Вијетнаму почетком 1964. године, а са њима су стигли норвешки капетани који су, према тада најављеној мисији, наводно планирали да обучавају америчке и вијетнамске морнаре. Међутим, касније су учествовали у нападима.

Херш се на крају пита шта још не знамо о тајним догађајима у Норвешкој који су могли да доведу до терористичког напада на гасоводе Северни ток. Он је сигуран да у америчком Конгресу или медијима постоје особе које су заинтересоване да се утврди шта се заиста догодило.

image