Свет

Херш: ЦИА испоручила ронилачку опрему Норвешкој

Амерички новинар је рекао да је тврдња норвешке владе да није умешана у саботажу Северног тока - лаж
Херш: ЦИА испоручила ронилачку опрему Норвешкојwww.globallookpress.com © Chief Petty Officer Eric Chan

Пре дизања гасовода Северни ток у ваздух, ЦИА је норвешком броду испоручила комору за декомпресију ронилаца, како би се обучавали, рекао је за "Демокраси нау" амерички новинар Симор Херш, аутор истраге о експлозији на Северном току.

"Дубина до које могу да роне је 260 стопа (80 метара). Норвежани су пронашли најплиће место у Балтичком мору - између Шведске и Данске и тамо су тренирали", рекао је Херш, напомињући да је експлозив постављен на дубини од 260 стопа. "Цевоводи су прекривени бетонским плочама. Тако да је озбиљан посао дићи их у ваздух", рекао је он, преносе РИА Новости.

Херш је изјавио да је у питању норвешки разарач, оценивши као лажну тврдњу норвешке владе да није умешана у операцију.

"То је тако глупа лаж!" истакао је. "На том броду је била комора за декомпресију - ту ју је испоручила и поставила ЦИА", додао је он.

Херш је раније објавио чланак у којем је оптужио америчку администрацију и норвешке власти за организовање саботаже на гасоводима који су зауставили испоруку руског гаса у Немачку и друге европске земље.

У интервјуу за "Берлинер цајтунг", он је навео да је Вашингтон саботирао гасовод, јер украјински сукоб "није протицао добро за Запад". Он је додао да је покретање Северног тока 2 "зауставила сама Немачка, а не међународне санкције, а САД су се плашиле да ће Немачка укинути санкције због хладне зиме".

Хершова истрага није наишла на широку пажњу у страној штампи, оцењују РИА Новости и додају да су многи познати медији одлучили да то игноришу. Примера ради, "Њујорк тајмс" и "Вашингтон пост" нису ништа писали о Хершовим открићима, као ни британски медији попут "Фајненшел тајмса" и "Гардијана"

image
VV inauguration
banner