Свет

Херш: Саботажа Северног тока је нешто "најглупље" што су Американци урадили последњих година

Пулицером награђени новинар поручио да Вашингтон третира земље ЕУ као "другоразредне" партнере
Херш: Саботажа Северног тока је нешто "најглупље" што су Американци урадили последњих годинаwww.globallookpress.com © Danish Defense Ministry/XinHua

Истраживачки новинар Симур Херш окарактерисао је наводну умешаност Вашингтона у саботажу гасовода Северни ток као једну од "најглупљих" одлука донетих последњих година, упозоравајући да ће тај потез имати "ужасне" последице по Европљане и додатно поткопавати ионако "крајње бескорисни" НАТО савез.

"Мислим да су политичке последице по нас огромне", рекао је Херш у интервјуу за подкаст "Разговарајте са демократијом одмах" где је представио свој извештај у ком је детаљно навео како су САД играле кључну улогу у постављању и детонирању експлозива на деловима гасовода Северни ток испод Балтичког мора.

Херш је оценио да би дугорочне последице саботаже за Европу могле да буду "ужасне".

"Мислим да је ово вероватно била, према мишљењу неких људи који су то урадили, једна од најглупљих ствари које је америчка влада урадила годинама – а ми смо имали четири године Трампа", рекао је новинар.

Херш тврди да су амерички званичници дуго сматрали јефтине енергетске алтернативе за Европу "претњом", напомињући да је Вашингтон "увек желео да изолује Русију" како би спречио продају нафте и гаса ЕУ. Он је рекао да се администрација Џозефа Бајдена плаши да ће се Европа "удаљити" од сукоба у Украјини и да осећа потребу да изврши притисак на савезнике да остану на том курсу.

"Оно што је (Бајден) урадио је да је рекао: 'Ја сам у великом рату са Украјином. Не изгледа добро. Желим да будем сигуран да ћу добити подршку Немачке и Западне Европе'", навео је Херш. Он је додао да Бајден није желео да Берлин отвори линије Северног тока "па је одузео ту опцију", практично поручивши својим европским партнерима: "Ви сте другоразредни".

"Знам људе који сада плаћају пет пута више струју. Људи плаћају гас три-четири пута више. Нема га довољно и веома је скуп", рекао је Херш који је додао да је Европа сада принуђена да добија енергенте из других извора осим Русије, укључујући и саме Сједињене Државе.

"И мислим да ће то поткопати НАТО, за који сам увек сматрао да је крајње бескористан савез", додао је Херш.

Иако је Бајденова администрација одбацила Хершов извештај као "потпуну глупост", новинар је стао иза свог неименованог извора, инсистирајући да су информације које су му пренете тачне и поручио да ће наставити да извештава о овом питању и даље.

image
VV inauguration
banner