Свет

Хрвати произвели прво европско пиво од цврчака

Уз кекс од мрава и штанглице од зрикаваца, грађани ЕУ ће моћи да се освеже алкохолним напитком од млевених крилаца и ножица
Хрвати произвели прво европско пиво од цврчакаwww.globallookpress.com © Visarut Sankham/dpa

У наставку европске кампање у оквиру зелене агенде која заговара једење инсеката уместо животиња, објављено је да је у Хрватској произведено пиво чији је један од састојакa – цврчак.

Европска комисија је недавно одобрила продају ларви брашнара и зрикавце за људску исхрану, те ће европске трпезе, на којима ће се налазити и усољени мрави и протеинске плочице од зрикаваца, употпунити напитак од цврчака за који се наводи да има "одличну пену".

Одлука Европске комисије уследила је након вишегодишњег лобирања нутрициониста, еколошких активиста и самих произвођача.

Иако су прехрамбени производи од инсеката претходно били намењени искључиво за исхрану кућних љубимаца, сада је европским произвођачима дозвољено да користе протеински прах од кућног цврчка у прављењу неколико врста хране, између осталих, производе на бази тестенине, грицкалице, умаке и месне производе, супе, хлеб, пецива, крекере и грисине, пекарске производе, кекс, прерађевине од кромпира, јела на бази махунарки и поврћа, пића попут пива и чоколадне посластице, пренео је хрватски "Јутарњи лист".

Прво пиво од цврчака је, како пише "Политика", направљено у Хрватској. Фабрике буба, које се налазе на Ветеринарском факултету у Загребу, постоје још од 2015. године, а власници су се, како наводе, одлучили за нешто чега нема на отвореном тржишту. Тако су направили прво европско, односно хрватско пиво од цврчака. У понуди имају и светло пиво које, како истичу, карактерише одлична пена. Објаснили су и да производи на бази брашна од овог инсекта, посебно они слатки, не трпе превише овог састојка, тако да у пиво иде само пет посто тог брашна.

Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација ФАО раније је саопштила да је узгој инсеката одржива алтернатива узгајању животиња у производњи хране за људе.

Њихова предност је, истичу, то што се могу да се узгајају на малом простору, на органским производима и својеврсном отпаду који се тако рециклира. Поред тога, захтевају мале количине воде и емитују мање гасова који изазивају ефекат стаклене баште, преноси "Политика".

Ипак, више од половине европских потрошача који су анкетирани изјаснило се да не желе инсекте у свом јеловнику, а многе потрошачке организације већ сада инсистирају на томе да храна која их садржи буде јасно обележена.

Кампања која заговара једење инсеката ревносно се спроводи на Западу. Медиј који се највише труди да гађане убеди да уместо бургера и стекова треба да једу глисте и мраве јесте "Вашингтон пост", који је Американце у више наврата позвао да им бубе постану главна храна, тврдећи да ће прелазак с говедине, свињетине или пилетине на јестиве инсекте допринети очувању животне средине.

image