Свет

Шта брине Запад у заједничким војним вежбама Русије, Јужне Африке и Кине: Анализа Атлантског савета

Експерти Атлантског савета сматрају да војни значај недавних морнаричких вежби није толико велики као онај дипломатски који је, према њиховом мишљењу, показао непоколебљиву сарадњу три земље и "несврставање" гиганта афричког континента, Јужне Африке уз Запад
Шта брине Запад у заједничким војним вежбама Русије, Јужне Африке и Кине: Анализа Атлантског савета© Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Заједничке војне вежбе на мору Русије, Кине и Јужне Африке нису неочекиване јер се ради о дугогодишњим савезницима, три државе су показале да се њихова сарадња наставља независно од сукоба у Украјини, а за војску афричке државе ово је била легитимна прилика да прођу део морнаричке обуке, сматрају саговорници у чланку објављеном на сајту Атлантског савета.

У тексту се анализира значај заједничке војне вежбе коју су недавно одржале Русија, Кина и Јужна Африка, говори се о односима три земље, али и одржавању вежби на мору у светлу конфликта у Украјини.

Јужна Африка има дугогодишње добре односе са Русијом и Кином, чланица је БРИКС-а, њену владајућу партију Афрички национални конгрес у борби против апартхејда помогли су Совјети, док с Кином гаји јаке економске везе од почетка двехиљадитих година.

"Војна сарадња међу овим државама није ни преседан, ни неочекивана", закључује Сара Дели, сарадник Афричког центра.

Подсећајући да су заједничке вежбе три државе одржане и 2019. године, старији поручник и сарадник  за питања америчке морнарице у Атлантском савету Марек Џестраб каже да је војни значај последњих морнаричких вежби ограничен, али је онај дипломатски био много значајнији.

"Ове вежбе омогућиле су Јужној Африци да у морнаричкој дипломатији покаже своју независну спољну политику, Русији да подвуче наставак веза са земљама Глобалног југа, а Кини да прикаже растући глобални утицај и домет своје морнарице", наводи саговорник портала.

Јужна Африка је економски, дипломатски и војно међу гигантима афричког континента и због тога је у центру пажње, а амбивалентни односи са Сједињеним Америчким Државама и блиске везе са Кином определили су је да са Москвом и Пекингом учествује на заједничким војним вежбама, констатује Мајк Шуркин, такође сарадник Афричког центра.

Саговорница из овог центра сматра да учешћем у заједничким војним вежбама, билатералним састанцима на највишем нивоу, "пријатељским" односима с Москвом, Јужна Африка доводи у питање своју неутралну позицију према сукобу у Украјини, па чак и да доприноси тензијама "не сврставањем" ни на једну страну – признавањем нелегалности руске "инвазије" и одбијањем да уведе санкције Москви и прекине везе с њом.

Саме војне вежбе, према њеном мишљењу, су сасвим легитимне, будући да у Индијском океану постоји реална претња од пирата и нелегалних активности, па је ово била прилика да јужноафричка морнарица прође кроз обуке заједничких тактичких маневара и спасавања.    

Саговорници Атлантског савета сматрају да је војним вежбама Русија желела да покаже да може да настави да испуњава спољне обавезе, попут уговорених војних вежби, и настави сукоб у Украјини, док Кина, према мишљењу саговорника, жели да "поремети светски поредак и изазове САД" јачањем морнаричких снага. Пекинг планира да до 2025. године има 400 ратних бродова, а до 2030. њих 440.

У тексту се износи мишљење да преклапање вежби са годишњицом почетка руске Специјалне војне операције у Украјини није случајно и да је Јужна Африка учешћем у вежбама желела да покаже да "није забринута због Украјине и не жели да се сврстава уз Запад по овом питању", док Русија жели да покаже да наставља дипломатске односе као билатерални безбедносни партнер упркос кризи у Украјини.

image