Свет

Амерички адмирал: Јужноафричка Република одбила да учествује на војним вежбама са САД

Вашингтон не гледа благонаклоно на одлуку Јужне Африке да учествује на поморским војним вежбама са Русијом и Кином
Амерички адмирал: Јужноафричка Република одбила да учествује на војним вежбама са САДwww.globallookpress.com © Chen Cheng

Јужноафричка Република је одбила да учествује на поморским војним вежбама са САД, изјавио је амерички официр при централи за Европу и Африку америчке шесте флоте адмирал Чејс Патрик.

На питање новинара да ли су САД забринуте због војних вежби које ће Јужна Африка организовати са Русијом и Кином, Патрик је рекао да његова земља не притиска друге државе да направе избор.

"Наш циљ није да терамо државе да бирају између наше и других држава. Уместо тога, ми смо фокусирани на развој безбедносних циљева наших партнера, на ствари које су важне њиховим грађанима, на развој људских права и стабилности. Сарађиваћемо са њима како би испунили те циљеве", рекао је он.

Одговарајући на питање да ли ће након недавнe одлуке Јужноафричке Републике Америка бити уздржанија да је позове на неке од наредних војних вежби, Патрик је рекао да они ту државу редовно позивају на поморске војне вежбе, али да она често одбија да на њима учествује.

"Ми позивамо Јужну Африку на наше поморске вежбе, али они су, колико се сећам, одбили да на њима учествују. Постоје неке планиране вежбе, попут 'Катлас Експреса', које у фокусу имају наше партнере на истоку Африке где би било одлично да учествује и Јужна Африка, али они неће учествовати на тој вежби ове године", изјавио је он.

Упитан да разјасни да ли је Јужна Африка на те вежбе уопште позвана и да ли је одбила да на њима учествује, амерички адмирал је рекао да сматра да су они на њих били позвани.

"Морао бих да проверим са својим сарадницима да ли смо их позвали. Прилично сам сигуран да их зовемо сваке године, али морао бих да проверим пре него што бих то потврдио", рекао је он.

САД оштро реаговале на војне вежбе Русије, Кине и ЈАР 

Најава да ће Јужноафричка Република учествовати на поморским војним вежбама са Русијом и Кином крајем фебруара изазвала је лавину критика са Запада, пре свега из САД.

Непосредно након што је та војна вежба најављена, реакције су стигле из америчке амбасаде у Преторији. "Са забринутошћу примамо вест да Јужна Африка наставља са организацијом војних вежби чак иако Москва наставља са бруталном и нелегалном инвазијом Украјине", рекао је портпарол амбасаде Дејвид Фелдман.

Он је позвао Јужноафричку Републику да "војно сарађује са другим демократијама које деле заједничку посвећеност људским правима и владавини права".

Сличне реакције могле су се чути и у Вашингтону. "САД су забринуте за сваку земљу која одржава војне вежбе са Русијом док она води бруталан рат против Украјине", рекла је крајем јануара портпарол Беле куће Карин Жан-Пјер.

Јужноафричка министарка спољних послова Наледи Пандор подржала је одржавање заједничке вежбе током недавног састанка са својим руским колегом Сергејом Лавровом у Преторији.

"Свака земља организује војне вежбе са својим пријатељима широм света. То је природан ток међудржавних веза", рекла је она.

Представници оружаних снага Јужноафричке Републике рекли су да је циљ вежби "јачање већ сада чврстих веза између Јужне Африке, Русије и Кине".

Јужна Африка се више пута заложила за мирно решење сукоба у Украјини и нагласила да неће бирати стране, а Пандорова је недавно оптужила Запад да осуђује Русију, али игнорише друге проблеме, попут израелске окупације Палестине.

"Ми увек наглашавамо да се, као Јужна Африка, залажемо за мирно решавање свих сукоба на афричком континенту и широм света", рекла је јужноафричка министарка.

Русија, Кина и Јужноафричка Република део су петочлане организације БРИКС, у којој учествују и Индија и Бразил. Русија и Кина у том формату сарађују од његовог оснивања 2006. године, док се Јужна Африка прикључила три године касније.

image