Србија и Балкан

Вокер: Српска заједница није дискриминисана, приоритет је независност "Косова"

Њему смета свака иницијатива да Срби добију институционалну заштиту што би им омогућило да остану на Космету, поручује Зоран Анђелковић, некадашњи председник Извршног већа КиМ
Вокер: Српска заједница није дискриминисана, приоритет је независност "Косова"© FOTO TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM

Шеф некадашње верификационе мисије ОЕБС-а на КиМ Вилијам Вокер каже да је забринут због европског плана о нормализацији односа "Косова" и Србије и да сматра да ствари за "Косово" иду у погрешном правцу, преноси "Политика".

"Изузетно сам забринут због овог предлога ЕУ, који има подршку и САД. Не могу да прихватим овај план када се говори о неком облику аутономије српске заједнице на 'Косову'. Не видим да је српска заједница дискриминисана на 'Косову', напротив, имају многа права, па чак имају и обезбеђена места у Скупштини. Мислим да ствари иду у погрешном смеру и то уопште није добро за будућност 'Косова'", рекао је Вокер, наводи ТВ1.

Вокер не крије разочарање начином на који САД подржавају Европску унију у овом процесу.

"У овом споразуму нигде није записано да ће Србија признати независност 'Косова' и његов суверенитет и то је веома разочаравајуће. Питање независности би требало да буде приоритет, а онда би требало да се разговара о осталим тачкама. Добро разумем да је премијер Курти под великим притиском ЕУ и САД, као и други што су били, али овај споразум, по мом мишљењу, није у интересу 'Косова'. Када бих данас разговарао са Куртијем, рекао бих му: издржи притисак, јер је овим споразумом 'Косово' више подељено него уједињено. Због тога сам веома разочаран што САД подржавају Европску унију око овог предлога", рекао је Вокер.

Некадашњи председник Извршног већа Косова и Метохије Зоран Анђелковић прокоментарисао је за "Пoлитику" изјаву Вилијама Вокера који је, крајем деведесетих година прошлог века, био један од водећих поборника бомбардовања Србије.

"Вокеру нико сем Албанаца не може веровати. Ове његове изјаве говоре да је Вокер незадовољан што Косово и Метохија нису одавно етнички очишћени и што сви Срби нису протерани. Зато њему смета свака иницијатива и могућност да Срби добију институционалну заштиту што би им омогућило да остану на Космету", каже Зоран Анеђелковић.

Подсећа да је Вилијам Вокер у јеку НАТО агресије на Србију био и за улазак пешадијских трупа на Космет, а суштина тога је заправо била окупација наше земље.

"План НАТО-а је био да прво бомбардују, очисте ту територију како би онда лакше ушли на то подручје", подсећа Анђелковић.

image