Србија и Балкан

Курти: Вучић категорички одбио да потпише европски предлог, за нас спорна тачка 10

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти говори пред посланицима у скупштини такозваног Косова где је изнео више детаља о последњој рунди предговора Београда и Приштине
Курти: Вучић категорички одбио да потпише европски предлог, за нас спорна тачка 10www.globallookpress.com © Agron Beqiri

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да је у Бриселу био спреман да потпише европски план за Косово и Метохију, али је председник Србије Александар Вучић категорички одбио да га потпише.

Курти је, говорећи пред посланицима у скупштини такозваног Косова рекао да је на трилатералном састанку, када су се за столом нашли он, Вучић, Борељ и Лајчак понудио да потпише документ.

"Моја понуда је одмах категорички одбијена од стране Вучића. Он је то јавно рекао и чим је напустио састанак. Борељова позиција је да се о овом документу неће поново расправљати", рекао је Курти.

Додао је да је план објављен на сајту Европске уније, али то не значи да су га стране званично прихватиле.

"Прихватање се извршава потписом свих страна, али је Србија одбијањем показала да се не слаже са споразумом", рекао је Курти.

Он је додао да ће се о имплементационином плану преговарати, као и да о њему још није разговарано.

Курти је казао да је споразум важан корак у нормализацији односа Београда и Приштине, говори о једнакости, поштовању територијалног интегритета, независности и неблокирању чланства у међународним организацијама.

"Споразум утире пут Косову за учлањење у многе међународне организације, најважније је прихватање правног капацитета за чланство у НАТО-у и потписивања Партнерстава за мир са НАТО, где 'Војска Косова' по први пут постаје партнерски савезник у НАТИ", рекао је Курти и додао да ће "Косово" добити статус државе кандидата за ЕУ.

За Куртија, једина спорна тачка у европском предлогу је под бројем 10 у којој се тражи испуњавање обавеза из претходних споразума, што значи и формирање Заједнице српских општина, што је услов Србије за даље преговоре.

"Прихватио сам да постоји гомила постигнутих договора, али да бисмо спровели тих око 40 споразума, морамо се побринути да се спроводе само они за које постоји уставна и законска овлашћења за нашу републику. Дакле, када каже да се то мора спровести, прочитајте реченицу до краја, не каже да се само то мора спровести. Ако ме питате да ли треба да се спроведе оно што цела међународна заједница очекује да буде спроведено јер су то одобриле и ратификовале претходне владе, мој одговор је да. Али је услов да буду у складу са уставним одредбама наше републике, поштујући демократију, равноправност, људска права и реципроцитет. Не дозвољавам изузетке. Гарантујем да ништа ново што није изричито прихваћено у претходним споразумима није прихваћено, није преговарано и није укључено у основни споразум", рекао је Курти.

Председник ДСК Лумир Абдикшик оптужио је Куртија да је прихватио споразум којим се Србији опраштају ратни злочини, док је Курти одговорио да то није тачно, већ је циљ да се цивилизованим средствима бори против ратних злочинаца.

Говорећи о признању независности "Косова", Курти је рекао да су и бивши амерички председник Доналд Трамп и садашњи Џозеф Бајден спомињали међусобно признање. Он је рекао да по питању "међусобног признања" није проблем у Приштини, већ у Београду, јер Устав Србије то не дозвољава. 

"Међународни фактори добро знају да се независност Косова не доводи у питање, али суштински је дефектан Устав Србије. Ако на Западном Балкану постоји држава која има статус на неодређено време, то је Србија. Од међусобног непризнавања морамо да пређемо на међусобно признавање", рекао је Курти.

Он је додао да је у Бриселу још 2021. године рекао како "Косово" не признаје Србију, на шта је Вучић одговорио да Србија не признаје "Косово".

Српска заједница није исто што и општине са српском већином

Курти је рекао да се у члану 7 говори о српској заједници, а та заједница, тврди он, нису општине са српском већином.

"То су две различите ствари. Српска заједница постоји и у Ахтисаријевом плану и у Уставу. Споразум предвиђа да се права српске заједнице морају израдити у складу са правима Савета Европе", рекао је Курти.

Курти је додао да је таква јединствена одредба предвиђена чланом 22. устава такозваног Косова.

"Оно што сам обећао и прихватио је да ће српска заједница бити третирана у складу са чланом 22. Устава. Свако ко каже да ово имплицира нешто додатно није у реду. Српска заједница означава друштвену и нетериторијалну, ванинституционалну и неполитичку димензију скупа појединаца", поручио је Курти.

image
VV inauguration
banner