Свет

Немачка суздржана око извештаја о нападима на Северни ток

"Морамо јасно да разликујемо да ли је то украјинска група која је деловала по наређењу Украјине, или без знања владе", изјавио је Борис Писторијус
Немачка суздржана око извештаја о нападима на Северни ток© Tanjug/Christine Olsson/TT News Agency via AP

Немачки министар одбране Борис Писторијус позвао је на опрез због медијских извештаја да је проукрајинска група умешана у минирање гасовода Северни ток у Балтичком мору прошле године.

Рекао је да је читао новинске извештаје с великим интересовањем, али потом упозорио да не треба доносити исхитрене закључке, пренео је Еј-Би-Си њуз.

"Морамо јасно да разликујемо да ли је то украјинска група која је деловала по наређењу Украјине или без знања владе", изјавио је Писторијус новинарима у Стокхолму, где се одржава састанак министара одбране ЕУ.

Такође, указао је и на коментаре стручњака да се потенцијално ради о операцији под лажном заставом, тј. да је саботажу спровела група која се издаје за украјинску како би се та земља оптужила за инцидент.

"То не би био први пут у историји оваквих догађаја", истакао је немачки министар и додао да се зато уздржава од извлачења преурањених закључака.

Упитан да ли би извештаји могли да поткопају подршку Запада Украјини, Писторијус је рекао да би на то питање могао да одговори када буде имао поуздане информације, у противном све је нагађање.

Претходно су немачке медијске куће, пре свега дневни лист "Цајт", известиле да су истражитељи успели у великој мери да реконструишу како су гасоводи који се простиру од Русије до Немачке саботирани у ноћи 26. септембра 2022. године.

Позивајући се на више неименованих званичника, објавили су да су пет мушкараца и жена – капетан, два рониоца, два помоћника и доктор – користили чамац који је унајмила украјинска компанија у Пољској, те да су осумњичени имали фалсификоване пасоше приликом изнајмљивања пловила које је кренуло из немачке луке Росток.

Немачко савезно тужилаштво одбило је да коментарише ове извештаје. Али је потврдило да су истражитељи извршили претрес од 18. до 20. јануара "у вези са сумњивим изнајмљивањем чамца".

"Постоји сумња да је дотични чамац могао да транспортује експлозивне направе које су експлодирале 26. септембра 2022. на гасоводима Северни ток 1 и Северни ток 2", наводи тужилаштво у мејлу упућеном "Асошијетед пресу".

"Процена одузетих предмета је у току. Идентитет починилаца и њихови мотиви су предмет текућих истрага, тако да у овом тренутку није могуће давати било какве поуздане изјаве с тим у вези", додаје се у саопштењу.

image