Свет

Северни ток: Немачка претражила брод у потрази за експлозивом, Резњиков одбацио оптужбе

Министар одбране Украјине одбране Алексеј Резников рекао је да саботажа на гасоводима Северни ток "није дело Кијева", пренела је агенција "Франс прес"
Северни ток: Немачка претражила брод у потрази за експлозивом, Резњиков одбацио оптужбеwww.globallookpress.com © Danish Defense Ministry/XinHua

Федерално тужилаштво Немачке потврдило је за РИА Новости да је извршен претрес на брода који је наводно носио експлозив којим је уништен Северни ток.

Испитивања брода су се, како се наводи, одвијала од 18. до 20. јануара ове године.

"Постоји сумња да је тај брод преносио експлозив којим су 26. септембра 2022. уништени гасоводи Северни ток и Северни ток 2 у Балтичком мору", саопштила је прес служба.

Како додају, тренутно се утврђује идентитет починилаца и њихови мотиви. 

Министарство одбране Украјине одбацило оптужбе

Министар одбране Алексеј Резњиков рекао је да саботажа на гасоводима Северни ток "није дело Кијева", пренела је агенција "Франс прес".

Седиште компаније је у Пољској и њени власници су двојица Украјинаца, а тајну операцију у Балтичком мору наводно је извело шест особа - пет мушкараца и једна жена. 

Групу су чинили капетан, два рониоца, два ронилачка помоћника и доктор, а они су наводно превезли експлозив до места злочина и тамо га поставили. 

Њихова националност није позната, пише немачки лист и наводи да су нападачи користили лажне пасоше које су употребили и за изнајмљивање чамца.

Група је, према писању листа, испловила из Ростока 6. септембра 2022. године, а истрага показује да је чамац касније лоциран на данском острву Краљ Кристијан.

Немачки министар одбране Борис Писторијус упозорио је да су "преурањене" оптужбе да иза експлозија на гасоводу Северни ток стоји Украјина, преноси Ројтерс.

Он је ово рекао током боравка у Стокхолму, где се састају министри одбране ЕУ и након објаве "Њујорк тајмса", који је цитирао неименоване америчке обавештајне званичнике који тврде да су проукрајинске групе одговорне за прошлогодишњу саботажу.

"Можда је то била и операција лажне заставе која је организована са циљем да се окриви Украјина, што је опција која је поменута и у медијским извештајима. Вероватноћа за једно или друго је подједнако велика", рекао је Писторијус за немачки радио "Дојчландфунк".

image