Србија и Балкан

Шта значи Лајчакова порука: Ако буде потписан европски план за КиМ - одустаје се од ЗСО

Србија би се, евентуалним потписивањем европског предлога, одрекла формирања ЗСО у формату који је већ одобрен од Европске уније и потписан у Бриселу још пре 8 година
Шта значи Лајчакова порука: Ако буде потписан европски план за КиМ - одустаје се од ЗСОGetty © Joe Raedle

Заједница српских општина, јасно дефинисана 2015. године, неће бити формирана онако како је већ договорено уколико француско-немачки план буде потписан, оцењују саговорници РТ Балкан.

Порука изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака да ће ЗСО бити формирана по једном од 15 европских модела, али у складу са споразумом из 2013. године, тачније Првим Бриселским споразумом, негира постојање споразума који се тичу ЗСО из 2015. године.

"Управљачки тим прво треба да изнесе предлог за ЗСО, а затим да се разговара о критикама које имају обе стране", пренели су приштински медији речи изасланика ЕУ, који је додао:

"То је јасно наведено у споразуму из 2013. године. Управљачки тим је тај који мора да изнесе предлог и онда обе стране имају прилику да дају своје контрапредлоге и коментаре, а то је процес у којем су 'Косово' и Србија равноправни партнери. Европска унија ће се затим побринути да оно око чега смо се договорили, буде у складу са европским стандардима и вредностима."

Шта је проблематично у овој изјави? У бриселском споразуму из 2015. године, под насловом Асоцијација/Заједница општина са већинским српским становништвом на Косову - општи принципи/главни елементи, наиме, до детаља је разрађен начин функционисања ЗСО, као и њене ингеренције, о којима Лајчак очекује да се поново расправља.

Аналитичар Бранко Павловић наводи за РТ Балкан да је клопка за Србију у самом француско-немачком предлогу.

"То што је Мирослав Лајчак рекао је потпуно у складу са европским предлогом који је на столу. У члану 7 став 1 тог документа јасно је наведено да ће се о овлашћењима ЗСО и њиховим надлежностима тек преговарати. Дакле, сам концепт европског предлога је неприхватљив, не само у делу успостављања државности тзв. Косова, него и у делу у којем се одустаје од претходно постигнутог споразума из 2015. године у погледу надлежности Заједнице српских општина", истиче наш саговорник.

"Ми никако да прихватимо да Запад доследно успоставља државност ’Косова’, а све је потпуно логично: Србија треба да се усагласи да је самопроглашено Косово држава, па у складу с тим обавеза да се формира ЗСО остаје, али њена садржина тек треба да се утврди без обзира што је то већ утврђено", објашњава Павловић.

Суштина, дакле, поруке специјалног изасланика ЕУ састоји се у томе да би се Србија, евентуалним потписивањем европског предлога, одрекла формирања ЗСО у формату који је већ одобрен од Европске уније и потписан у Бриселу још пре 8 година. Спровођење споразума и преузетих обавеза у том и свим ранијим документима је први услов Србије за наставак дијалога.

Потписивање европског предлога, такође, оставило би могућност Приштини да Заједницу српских општина никад и не формира. 

"Ми смо синоћ слушали да неће доћи до потписивања било чега што би успоставило државност, ни сада, а ни касније. Прихватање француско-немаког предлога Приштини иде у прилог, јер показују да су кооперативни и омогућавају Западу да изврши додатни притисак на Србију да их призна као државу. Ако се то једном догоди, што верујем да неће, али ако се догоди, онда би раније договорена садржина Заједнице српских општине била избрисана", каже Павловић за наш портал и додаје да је кључно подржати власти да захтевају пуну примену претходно потписаних споразума:

"Треба дати пуну подршку властима да се раније постигнути споразуми тумаче доследно, да се захтева од Приштине да испуни обавезе преузете и потписивањем овог документа. Дакле: да се доследно тумачи претходно потписано, посебно у погледу начина функционисања ЗСО, који је већ утврђен и о чему не треба расправљати", изричит је Павловић.

Заједница српских општина, дакле, о којој прича Србија је једно, а она о којој причају и на којој инсистирају западне земље је нешто сасвим друго.

Професор политичких наука Слободан Самарџић оцењује за РТ Балкан да је Лајчакова изјава у функцији димне завесе.

"То је магла, димна завеса коју је Лајчак бацио, како и иначе ради. Посао му је да задовољи интересе САД и ЕУ, а не да посредује у дијалогу", истиче професор Самарџић.

Он објашњава и како је премијер привремених приштинских институција осмислио да, "игром речи", на лукав начин направи велику штету Србима.

"Курти није спреман на формирање Заједнице српских општина, већ жели Заједницу општина са српском већином. Звучи врло слично, али је потпуно другачији концепт. Заједница општина са српском већином обухватала би само оне општине где су Срби већина, а ако се деси да се демографска слика промени и да више не буду већина - заједница би престала да постоји", истиче Самарџић.

Према Самарџићу, Мирослав Лајчак "купује време", док се ради на томе да Србе на Косову и Метохији третирају и поставе у позицију мањине у сопственој земљи, а јужну српску покрајину у де факто независну државу.

"ЕУ је, као посредник, гарант спровођења обавеза из потписаних споразума. Када је преговарачки тим на челу са председником државе Александром Вучићем увидео да Приштина не извршава своје обавезе, а да ЕУ, као гарат, не чини ништа - требало је да изађе из потписаних споразума, јер се не поштују са друге стране", закључује Самарџић.

image