Свет

НАТО бродови упловили у Сплит

Планирана су заједничка увежбавања НАТО бродова и хрватске морнарице на мору, као и спортска надметања, саопштило је хрватско Министарство одбране
НАТО бродови упловили у Сплитwww.globallookpress.com © Frank Hormann/dpa

НАТО бродови, који ће се у Хрватској задржати четири дана у склопу планираних војних вежби, почели су да стижу у луку Сплит.

Бродови групације "Standing NATO Maritime Group 2" данас су почели да упловљавају у луку Сплит, где ће посетити Хрватску ратну морнарицу и сам град, а у склопу посете која се одржава од 12. до 16. марта планиране су и војне вежбе са хрватском морнарицом, објавило је хрватско Министарство одбране.

У саставу групе су командни брод, разарач УСС "Џејмс Вилијамс" (ДДГ-95), фрегата грчке ратне морнарице ХС "Псара" (Ф-454), фрегата турске морнарице ТЦГ "Барбарос" (Ф-244), фрегата холандске морнарице ХНЛМС "Де зеуен провинцијен" (Ф-802) и фрегата канадске морнарице ХМЦС "Фредериктон" (Ф-337).

Сви бродови биће везани у сплитској градској луци, а групом НАТО бродова командује комодор Скот Сајрета из америчке ратне морнарице, преносе хрватски медији.

Хрватско министарство наводи да су планирана заједничка увежбавања НАТО бродова и хрватске морнарице на мору, као и спортска надметања.

Ф​регат​а​ Kанадске краљевске морнарице​ "Фредериктон" класе Халифакс је у служби од 1994. и може ефикасно да одговори на различите оперативне непредвиђене ситуације, како у Kанади тако и у иностранству, у име канадске владе.

Тај ратни брод је учествовао у неколико НАТО мисија, укључујући у две сталне НАТО поморске формације.

image