Србија и Балкан

У луку Сплит упловио највећи амерички носач авиона на нуклеарни погон

Овај брод покрећу два нуклеарна реактора и може да плови више од 20 година без допуњавања горива, изграђен је 2009. године, а изградња је коштала 6,2 милијарде долара
У луку Сплит упловио највећи амерички носач авиона на нуклеарни погонwww.globallookpress.com © Petty Officer 3rd Class Gray Gib/Keystone Press Agency

У хрватску луку Сплит је, нешто пре 8 сати, упловио један од највећих ратних бродова на свету - амерички носач авиона УСС Џорџ ХВ Буш (ЦВН-77) на нуклеарни погон, преноси портал "Далмација данас". 

Након што је брод усидрен, окупљенима се обратио командант брода Денис Велез, похваливши сарадњу са савезницима.

"Наша способност да одвратимо агресију и одбранимо алијансу је јача када радимо заједно са нашим савезницима и партнерима попут Хрватске", рекао је контраадмирал Денис Велез, командант овог брода.

Амбасада Сједињених Америчких Држава у Загребу огласила се саопштењем тим поводом у сличном тону.

"Посета луци пружа прилику за јачање снажног америчко-хрватског партнерства док две нације заједно раде за стабилну, сигурну и просперитетну Европу", саопштила је данас америчка амбасада у Загребу.

Џорџ ХВ Буш усидрен је уз обалу и посада ће на њему угостити локалне званичнике и кључне лидере, на пријему у част америчко-хрватских односа. 

Крајем октобра овај брод предводио је велику војну вежбу НАТО-а "Удар Нептуна 2022", која се до 28. октобра одвијала на подручју Средоземног мора. У вежби је учествовало више од 80 авиона, 14 бродова и око 6.000 припадника 24 НАТО савезника и партнера, укључујући Финску и Шведску, које су у процесу приступа НАТО-у.

Хрватска влада након те вежбе дала је одобрење за улазак овог брода у њихово море, будући да бродови америчке морнарице често бивају усидрени у Хрватској, ради одржавања и заједничких безбедносних операција. 

image
VV inauguration
banner