Свет

Што је допуштено Јупитеру, није волу: У Грузији забрањују, а у Канади праве регистар страних агената

Док су у Грузији подстрекивани протести против закона о страним агентима, Канада прави регистар како би јасно означила страни утицај у земљи
Што је допуштено Јупитеру, није волу: У Грузији забрањују, а у Канади праве регистар страних агената© Tanjug/AP Photo/Zurab Tsertsvadze

Данима су западни лидери и медији подстрекивали протесте у Грузији како би се одустало од закона o страним агентима, али и канадске власти су почеле да праве регистар појединаца који су под утицајем других држава.

Немири у Тбилисију су "подгревани" све док се није одустало од закона у складу са којим би НВО које из иностранства примају више од 20 одсто средстава за функционисање биле регистроване као "страни агенти".

Међутим, у Канади премијер Џастин Трудо најављује како ће бити направљен регистар страних агената. Овакав регистар прави се како би се "неговала транспарентност у погледу легитимног страног државног лобирања".

Према таквом регистру, људи који делују у име стране државе да би унапредили њене циљеве морали би да открију своје везе са владом која их запошљава, наводи Ројтерс.

Сличне регистре имају Сједињене Америчке Државе и Аустралија.

На овом примеру, по ко зна који пут, долазе до изражаја двоструки аршини које Запад примењује. Регистри страних агената су добродошли како у САД у којој постоје одавно, тако и у Канади, али Грузији је то забрањено.

Канада као претњу види Кину

Изговор Канаде за прављење регистра је наводно мешање Кине у изборе. Канадски медији су недавно објавили детаљне извештаје, позивајући се на анонимне обавештајне изворе, у којима се наводи да су постојале кинеске шеме за мешање у изборе у Канади 2021. и 2019. године.

Кина је негирала те оптужбе. Трудо је рекао да ће именовати независног специјалног истражитеља који ће испитати наводно мешање Кине у изборе.

Канадски премијер је био под притиском опозиције да покрене јавну истрагу, а недавна анкета је показала да већина Канађана жели да он снажније одговори на наводно мешање Кине у изборе.

Трудо је најавио и прве кораке у стварању регистра страних агената, на шта су недавно позвале бивше дипломате и посланици.

Прошле недеље су чланови независног панела, створеног да надгледа могуће претње изборима, поручили законодавцима да покушаји мешања Кине нису угрозили способност Канаде да одржи слободне и поштене изборе 2021.

"У наредним данима ћемо именовати еминентног Канађанина на позицију независног специјалног известиоца који ће имати широк мандат да даје стручне препоруке о заштити и јачању вере Канађана у нашу демократију", рекао је Трудо.

image