Свет

Кина: Аустралија, САД и Британија наставиле опасним путем

План у оквиру партнерства АУКУС којим Канбера набавља подморнице на нуклеарни погон, како би парирала кинеским амбицијама у Индо-пацифичком региону, очигледно кршење Уговора о неширењу нуклеарног оружја
Кина: Аустралија, САД и Британија наставиле опасним путем© Tanjug/AP Photo/Denis Poroy

Кинеско министарство спољних послова саопштило је данас да су Аустралија, Велика Британија и САД, из себичних геополитичких интереса, занемариле забринутост међународне заједнице и наставиле даље опасним путем.

Портпарол министарства спољних послова Ванг Венгбин изјавио је ово на редовној конференцији за новинаре, када је упитан о плану да САД и Велика Британија пруже Аустралији подморнице на нуклеарни погон, пренео је Ројтерс.

САД, Аустралија и Велика Британија, у оквиру партнерства АУКУС, представиле су детаље плана којим Канбера почетком 2030-их набавља подморнице на нуклеарни погон, како би парирала кинеским амбицијама у Индо-пацифичком региону.

Овим поводом је реаговала и Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА), опомињући три државе да морају да примене заштитне мере, те да су у обавези да не шире нуклеарно оружје.

По речима министра одбране Аустралија Ричарда Марлеса, његова земља је понудила Кини брифинг о споразуму о нуклеарним подморницама са САД и Британијом, али није упозната са било каквим одговором Пекинга.

Аустралијска влада је упутила више од 60 позива лидерима, укључујући Пацифик и југоисточну Азију, да их обавести о АУКУС-у, рекао је Марлес током телевизијског брифинга за медије.

Први човек Сједињених Држава Џозеф Бајден, у обраћању на церемонији у америчкој поморској бази у Сан Дијегу, у пратњи премијера Аустралије и Велике Британије Ентонија Албанезеа и Ришија Сунака, назвао је поменути споразум делом заједничке посвећености слободном и отвореном Индо-пацифичком региону с два "најснажнија и најспособнија савезника Америке".

Бајден је нагласио да су подморнице "на нуклеарни погон, а не нуклеарно наоружане".

Кинеска стална мисија при УН саопштила је да споразум АУКУС крши Уговор о неширењу нуклеарног оружја и навела да је трансфер материјала за нуклеарно оружје из државе с нуклеарним наоружањем у државу без нуклеарног оружја "очигледно" кршење овог споразума.

image