Свет

САД шири свој утицај на рачун других: Бајден шаље нуклеарне подморнице, папрено ће платити Канбера

У оквиру партнерства Сједињених Америчких Држава, Велике Британије и Аустралије договорено слање три нуклеарне подморнице
САД шири свој утицај на рачун других: Бајден шаље нуклеарне подморнице, папрено ће платити Канбера© Tanjug/Stefan Rousseau/Pool Photo via AP

Сједињене Државе, Аустралија и Британија откриле су детаље плана да се Аустралији обезбеде подморнице на нуклеарни погон почетком 2030-их да би се супротставиле кинеским амбицијама у Индо-Пацифику.

Обраћајући се на церемонији у америчкој поморској бази у Сан Дијегу, у пратњи аустралијског премијера Ентонија Албанезеа и првог човека британске владе Ришија Сунака, амерички председник Џозеф Бајден назвао је споразум у оквиру партнерства АУКУС 2021. делом заједничке посвећености слободном и отвореном индо-пацифичком региону са два америчка "најснажнија и најспособнија савезника".

Сунак је то назвао "моћним партнерством", додајући: "Први пут ће то значити да три флоте подморница раде заједно преко Атлантика и Пацифика, чувајући наше океане слободним за деценије које долазе."

Према споразуму, Сједињене Државе намеравају да продају Аустралији три америчке подморнице на нуклеарни погон класе "Вирџинија" које производи "Џенерал дајнамикс" почетком 2030-их, са опцијом да Аустралија купи још две ако буде потребно, наводи се у заједничком саопштењу, преноси Ројтерс.

Речено је да ће пројекат у више фаза кулминирати британском и аустралијском производњом и радом нове класе подморница – ССН-АУКУС – "трилатерално развијеним" бродом заснованим на британском дизајну следеће генерације који ће се градити у Британији и Аустралији и укључивати "најсавременије" америчке технологије.

Британија би своју прву подморницу ССН-АУКУС добила крајем 2030-их, док ће Аустралија морати да сачека почетак 2040-их. Пловила ће градити "БАЕ системс" и "Ролс-Ројс".

"Споразум АУКУС који потврђујемо овде у Сан Дијегу представља највећу појединачну инвестицију у одбрамбену способност Аустралије у нашој историји, јачање националне безбедности и стабилности Аустралије у нашем региону", рекао је Албанезе на церемонији.

Вашингтон ће у оквиру ове иницијативе први пут поделити технологију нуклеарног погона од када је то учинио с Британијом 1950-их.

Бајден је нагласио да ће подморнице бити на нуклеарни погон, а не нуклеарно наоружане: "Ови чамци неће имати било какво нуклеарно оружје на себи", рекао је он.

Папрени трошкови за Аустралију

Договор долази са застрашујуће великим рачуном за Аустралију са процењеним трошковима на 245 милијарди долара до 2055. године, пише Ројтерс.

Албанезе је правдао ову велику потрошњу речима да је то "економски план, а не само план одбране и безбедности".

Такође, рекао је да очекује да ће АУКУС резултирати са 6 милијарди аустралијских долара уложених у индустријске капацитете Аустралије у наредне четири године и створити око 20.000 директних радних места у наредних 30. За то ће бити потребна средства у износу од око 0,15 одсто БДП-а годишње.

Министар одбране Аустралије Ричард Марлес подвукао је да је то улагање у безбедност нације.

"То је инвестиција коју не можемо да пропустимо", рекао је Марлес на конференцији за новинаре у Канбери.

Кина је осудила АУКУС као незаконит чин нуклеарног ширења. План "представља озбиљне ризике од ширења нуклеарног наоружања, подрива међународни систем неширења, подстиче трку у наоружању и штети миру и стабилности", навела је стална мисија Кине при Уједињеним нацијама у твиту након објаве.

Упитан да ли је забринут да би Кина споразум о подморници АУКУС схватила као агресију, Бајден је одговорио – не. Он је рекао да очекује да ће ускоро разговарати са кинеским лидером Си Ђинпингом, али није рекао када.

Амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливан претходно је указао на сопствене војне снаге Пекинга, укључујући и подморнице на нуклеарни погон, рекавши: "Комуницирали смо с њима о АУКУС-у и тражили више информација од њих о њиховим намерама."

Аустралија је понудила Кини брифинг о споразуму о подморници, рекао је аустралијски министар одбране Ричард Марлес.

Покрећући партнерство, Аустралија је такође узнемирила Француску тако што је нагло отказала договор о куповини француских конвенционалних подморница.

Споразум ће омогућити да америчке и британске подморнице буду распоређене у западној Аустралији 2027. године како би помогле у обуци аустралијских посада и ојачале одвраћање. Амерички званичници рекли су да ће то укључивати четири америчке подморнице и једну британску за неколико година.

Ова прва фаза плана је већ у току са америчком офанзивном подморницом на нуклеарни погон класе "Вирџинија ешвил" која посећује Перт у Западној Аустралији, рекли су званичници.