Србија и Балкан

Боцан-Харченко: Убеђен сам да Србија неће увести санкције Москви, Басту користе стране силе

Српски министар привреде погазио је обећања која је дао пре него што је ушао у Владу Србије. Јасно је да је његова изјава о санкцијама против Русије имала подршку његових страних спонзора, поручио је амбасадор Русије у Србији, а затим додао да председник Србије имао веома чврст став и да није марионета, због чега се бори за националне интересе своје земље
Боцан-Харченко: Убеђен сам да Србија неће увести санкције Москви, Басту користе стране силе© TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg

Србија неће увести санкције против Москве, поручио је данас руски амбасадор у Београду Александар Боцан-Харченко у интервјуу за канал "Росија 24", додајући да је у то сигуран не само због речи председника Србије Александра Вучића, већ и због личних контаката које је имао са њим.

Амбасадор је додао да речи српског министра привреде Радета Басте нису достигле жељени ефекат, тако да он и његови спонзори нису успели у намери да се изазове реакција која би негативно утицала на односе Београда и Москве.

Одговарајући на питање како оцењује да је позив Басте утицао на јавност, Харченко је изјавио да су речи овог српског министра изазвале негативну реакцију српске јавности и доброг дела њених званичника.

Он је подсетио и на чињеницу да је Баста пре уласка у Владу Републике Србије званично подржавао политику коју воде председник и премијер Србије, Александар Вучић и Ана Брнабић, али, додаје амбасадор, ситуација се изменила за свега нешто више од 100 дана.

"Басту користе стране силе, али Београд неће увести санкције против Москве, а у то сам убеђен не само због речи председника Србије, већ и мојих контаката са њим", објаснио је Харченко.

Амбасадор је истакао и да је свестан под каквим се притиском налази српско руководство. Оценио га је као притисак без преседана, који западне земље користи када год за тим имају прилику.

Западни представници, како шефови дипломатије земаља Европске уније и САД-а, тако и други званичници, укључујући и њихове амбасадоре, тврде да Русија има негативан утицај на Балкан, док се Србија у том контексту позива да се што је више могуће "одвоји" од тог утицаја. О овоме се, како је казао, стално говори.

"Београд се позива да комплетно прекине сарадњу са Москвом или да макар ограничи контакте са њом, док се у исто време ради на томе да Русија напусти Балкан, а пре свега, Србију. Ипак, све ово изазива негодовање српске јавности и у то нема сумње", поручио је амбасадор. 

Одговарајући на питање да ли се може очекивати да ће ситуација са Бастом изазвати кризу у Србији, пошто су се могли чути позиви да овај министар напусти своју функцију, амбасадор је рекао да не верује да ће доћи до кризе јер је ситуација у Србији стабилна. Руски дипломата је поновио да Баста и његови спонзори нису постигли жељени ефекат, због чега не очекује да ће доћи до дестабилизације ситуације на територији Србије.

"Битно је шта о свему томе кажу министар спољних послова Србије Ивица Дачић и други званичници, као и чињеница да је то све само један личан став Басте", нагласио је он.

Ипак, додао је да Москва неће наставити сарадњу са Бастом све док се буде налазио на садашњој функцији, иако се неће мешати у то да ли ће он бити смењен или не. "То је одлука Србије", поручио је он.

О притиску Запада на Србију: Београд одолева, води се националним интересима

Притисци на Београд за сада су ограничени на изјаве западних званичника, који се посебно наглашавају на састанцима са српским руководством, оценио је руски амбасадор. 

Према речима Харченко, Запад овим притисцима прибегава и за време преговора са Приштином и Београдом. На тим састанцима се сваки пут истиче неопходност европског пута за Србију, говори о будућем уласку у ЕУ, али и додаје да је потребно да Србија уведе санкције против Москве. 

"За сада пак Србија се није одлучила да подлегне притисцима када је у питању Русија. Србија остаје доследна ставовима које је заузела још у фебруару и марту прошле године. Уз то, Београд узима у обзир пре свега своје националне и економске интересе, због чега је апсурдно да је Баста, који је иначе министар привреде, дозволио себи онакву изјаву. Он као нико други би требало да зна какве све погодности Србија има од добре сарадње са нашом земљом", рекао је Харченко.

О Косову и Метохији: Вучић је остао доследан, не пристаје на улазак КиМ у УН

Одговарајући на питање о сусрету Вучића са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, амбасадор је поручио да је сваки такав сусрет битан, иако последњи сусрет није резултирао конкретним договорима или решењима.

"Било је доста неистина када је реч о резултатима преговора. Ишло се чак дотле да су неки тврдили да је Вучић чак потписао споразум, који, како тврде на Западу, веома подржавају у Европској унији и у САД. То није истина. То је лаж. Шта више, желео бих да кажем да, према ономе што сам имао прилике да видим по медијима и на основу закључака до којих сам сам дошао током разговора са њим, Вучић је остао веран принципима које је формулисао још на самом почетку ове етапе преговора, који су се одвијали уз посредништво ЕУ", рекао је Харченко.

Додао је да Вучић није пристао да се сложи са оним тачкама споразума којима би се де факто признала независност Косова и Метохије, а има се у виду ставка која би овој јужној аутономној покрајини Републике Србије омогућила улазак у међународне организације, а пре свега у УН.

"Вучић неће пристати на улазак Косова у УН, то је црвена линија Србије, а неће пристати ни на то да Косово буде признато као независна држава, док је он председник. Важно је и то да он не одустаје од формирања Заједнице српских општина, која би Србима на КиМ омогућила безбедност".

О последњем састанку са Вучићем: Веома пријатељски разговор, Вучић није марионета

Последњи разговор са српским председником амбасадор Русије је оценио као веома топао, пријатељски и од поверења.

"Разговор је био веома садржајан, дуг, а говорило се, пре свега, о косовском питању. Он је максимално отворено говорио о последњем састанку у Бриселу, о свим критикама које се упућују Србији, а чији је циљ не решење косовског питања, већ да се пољуља српски председник и његови ставови, који, како се може видети, не одговарају Западу", рекао је он.

Амбасадор је нагласио да "Вучић није марионета, већ да има свој чврст став о националним интересима Србије" за које се и бори. 

За крај, Харченко је поручио да све ово указује на то да Србија и Русија, чак и у оваквим условима, сигурно иду напред и настављају да спроводе у дело договоре који су од стратешке важности за обе земље. 

image