Србија и Балкан

Боцан-Харченко: Русија и Србија делима доказују партнерство – упркос западним интригама

Амбасадор Руске Федерације у Србији оценио је да је његов амерички колега у Београду својим изјавама сам себе матирао
Боцан-Харченко: Русија и Србија делима доказују партнерство – упркос западним интригама© FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg

Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко прокоментарисао је нову туру притисака на Србију да уведе санкције Русији, односно изјаву америчког амбасадора Кристофера Хила, да ће Србија морати да донесе одлуку с тим у вези јер због "неувођења плаћа високу цену".

Боцан-Харченко је истакао да Сједињене Америчке Државе у својој добро познатој неоколонијалној традицији расправљају о добробитима за Србију.

"Амбасадор САД у Београду – у најгорим традицијама неоколонијалног приступа који је својствен Вашингтону – ових дана је почео да расправља о томе шта је 'исправно' за Србију, а шта није", истакао је Боцан-Харченко и додао да то и није испало добро.

Дипломата је истакао да се Хил забунио јер је кренуо од погрешне информације да Москва негативно утиче на Београд.

"Кренуо је од лажне тезе о наводно негативном утицају Москве на Београд и о томе да Русија 'ни на који начин не помаже' Србији. Па је онда демантовао своје речи, назвавши хипотетичко увођење санкција од стране Београда 'горком пилулом'. Што се каже, дао је шах-мат, али сам себи", прецизирао је амбасадор РФ у Србији.

Боцан-Харченко је подвукао да Запад неће успети да наруши односе две земље.

"Упркос интригама западних злонамерника, Русија и Србија ће наставити да граде узајамно корисно стратешко партнерство. Не на речима него на делу да доказују његову вредност, моралну и материјалну", закључио је Његова екселенција.

image