Свет

Француска кочи набавку граната за Украјину

Париз даје предност сопственој индустрији у односу на украјинске потребе
Француска кочи набавку граната за Украјинуwww.globallookpress.com © Dmytro Smolienko

Француска успорава планове Европске уније да попуни све мање украјинске залихе артиљеријских граната захтевајући да се муниција производи унутар блока.

Извори британског "Телеграфа" тврде да Париз тражи гаранције да ће се договор вредан две милијарде евра за заједничку набавку оружја односити само на фирме са седиштем у ЕУ.

Захтев је уследио током преговора о новом плану за куповину милион артиљеријских граната калибра 155 мм којима би се попуниле резерве кијевских снага, али и прилично испражњене залихе земаља блока.

План који предводи Брисел подразумева да се државама чланицама дају новчани подстицаји не би ли наручили довољно велике количине муниције које би подстакле произвођаче оружја да повећају производњу, као и да набавку истог међусобно координирају.

Раније је највећи немачки произвођач муниције "Рајнметал" окривио за недостатак муниције управо спору финализацију наруџбина, рекавши да индустрија може да испоручи све што је потребно.

Француски званичници, дакле, захтевају да приступ новим уносним уговорима имају само одбрамбене фирме са седиштем у ЕУ.

Француска фаворизује своје потребе на рачун Украјине

Међутим, по речима европског дипломате, многе земље чланице изнеле су различита мишљења, те упозориле да француски захтев успорава подршку Украјини будући да ван блока (у Британији на пример) има лако доступних производних капацитета.

"Ако желимо да реагујемо одмах, што је неопходно, веома је важно да дозволимо компанијама које нису чланице ЕУ да се прикључе плану", изјавио је дипломата за "Телеграф" и додао да Париз очигледно даје предност сопственој индустрији у односу на украјинске потребе.

До сада су земље ЕУ доставиле Украјини само 350.000 артиљеријских граната калибра 155 мм, тј. стандардне НАТО гранате, што Кијеву није довољно за, како тврде, одржање одбрамбених линија и почетак дуго најављиване пролећне контраофанзиве.

Брисел је до сада надокнадио државама чланицама 450 милиона евра за донације муниције – 1.285 евра по гранати.

Првобитни предлог предвиђао је да се милијарда евра издвоји за надокнаду трошкова државама ЕУ које могу одмах да донирају Украјини муницију из сопствених залиха, док би се додатна милијарда користила за заједничку куповину нове муниције на отвореном тржишту у нади да ће веће поруџбине донети нижу цену по гранати. 

Грчка и Кипар подржавају Француску

Британија и други НАТО савезници који нису чланови ЕУ сматрају да би бриселска централизована набавка оружја могла да створи бирократске препреке унутар алијансе, док Француска тражи већу "стратешку аутономију" за ЕУ.

По речима "Телеграфовог" извора, Грчка и Кипар су подржали француску иницијативу да изоставе ванблоковске државе из новог плана набавке граната а како би спречиле турске фирме да се надмећу за уговоре.

Норвешка би пак могла да постане једина земља која није у ЕУ а којој је дозвољено да производи муницију у оквиру поменутог плана јер је чланица Европске одбрамбене агенције која ће координирати набавку.

Очекује се да би евентуални договор могао да се постигне до краја месеца када европски лидери одрже самит у Бриселу.

image