Свет

Блумберг: Пентагону потребне милијарде долара да попуни резерве муниције

Министарство одбране САД нагласило је важност допуне залиха муниције и оружја након слања истог Украјини
Блумберг: Пентагону потребне милијарде долара да попуни резерве муницијеwww.globallookpress.com © Cover Images/Keystone Press Agency

Америчко Министарство одбране наводно ће затражити више од 300 милијарди долара за набавку оружја и муниције које би заменило оно које је послато Кијеву, пише "Блумберг" позивајући се на поверљиву документацију у коју је имао увид.

Новац ће бити искоришћен и за истраживање и развој са циљем подизања способности САД да се супротставе Кини, у случају да буде потребе за тим, додаје "Блумберг".

У интерном документу о буџету наводи се да Пентагон жели 170 милијарди долара за ново оружје. Од те суме, 76,8 милијарди би требало да оде у морнарицу и маринцима, 61 милијарда ваздухопловним снагама, а 15,7 милијарди пешадији.

Министарство одбране је нарочито затражило 400 милиона долара за набавку нове верзије система "стингер", 199 милиона за 541 пројектила "џавелин" и 179 милиона за куповину додатних 28 система ХИМАРС, пренео је "Блумберг". Све ово оружје нашло се у оквиру више пакета помоћи Украјини.

Пентагон такође жели да попуни залихе својих пројектила дугог домета који би, у случају директног сукоба са Кином, били од кључне важности, наводи се у документу.

Америчка војска је такође затражила 145 милијарди за пројекте истраживања и развоја. Та сума укључује 46 милијарди за потребе ваздушних снага, 27 милијарди за морнарицу и 15,7 милијарди за пешадију.

Документација, у коју је "Блумберг" имао увид, биће објављена у понедељак, а Пентагон ова средства очекује од 1. октобра, када почиње нова фискална година.

Захтев Пентагона уследио је након што је администрација Џозефа Бајдена објавила предлог буџета у оквиру ког је потрошња за одбрану повећана 3,2 одсто на 842 милијарде 2024. године, уз шест милијарди обећаних Украјини.

Протеклих месеци, бројни медији су пренели да је помоћ Украјини испразнила војне залихе Вашингтона. Од почетка Специјалне војне операције, Пентагон је послао и обећао војну помоћ Кијеву у вредности од 32,2 милијарде долара.

Русија је више пута упозорила САД и НАТО да снабдевањем Украјине оружјем само продужавају сукоб и директно се уплићу у непријатељства.

image
VV inauguration
banner