Русија

Захарова: Нема сумње да су специјалци изазвали експлозију на Северном току

Москва не одустаје од захтева за објективном истрагом овог терористичког напада, понављају из Москве
Захарова: Нема сумње да су специјалци изазвали експлозију на Северном токуwww.globallookpress.com © MFA Russia

Апсурдно је то да се на Западу тврди да иза напада на Северни ток 1 и 2 стоји некаква украјинска организација, рекла је данас представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова, додајући да ова теорија звучи још нелогичније, ако се узме у обзир да је све изведено у територијалним водама земаља чланица НАТО-а.

"Захтеваћемо да дође до објективне међународне истраге", нагласила је она, те додала да ће Москва и сама да спроведе истрагу.

Поновила је да нешто слично као што се прошлог септембра десило са руским гасоводом није виђено од почетка 21. века.

Подсетила је и да је Русија већ објавила преписку са Норвешком, Данском и Немачком о истрази саботаже гасовода, у којима јавност може да види одговоре ове три стране, када су им из Москве стигли позиви да објаве информацију о досадашњем току истраге.

"Нема сумње да иза напада стоје припадници специјалне службе", закључила је Захарова на данашњем брифингу.

О америчком дрону: Нећемо конфронтацију, али умемо да се одбранимо

Портпаролка министарства је поручила и да је Русија већ разговарала са неким америчким званичницима о америчком дрону, који је ове недеље пао у Црно море. Међу њима је и руски министар одбране Сергеј Шојгу, али и амбасадор Русије у Вашингтону Анатолиј Антонов.

Нагласила је да је Вашингтон својим дроном нарушио упозорење руских војника да је ваздушни простор у близини границе Руске Федерације због Специјалне војне операције ограничена зона, те да другим земљама није дозвољено да у њега шаљу своје летелице. О овоме је јуче кратко говорио и шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, на шта је Захарова данас подсетила. 

"Русија не жели конфронтацију", рекла је она, али "уколико за тим буде било потребе, Русија ће моћи да се заштити", упозорила је.

Додала је да Москва сматра да је потребно да канали комуникације буду отворени и да се треба борити за једну прагматичну сарадњу у интересу народа обеју земаља.

Запад не одустаје од провокација, а Зеленски је добро показао да није председник мира, као што је пре обећавао свом народу

Она се осврнула и на ситуацију са Украјином. Запад наставља конфронтацију са Русијом, оценила је, додајући да западне земље не одустају од финансирања кризе у Украјини и активности које, како је рекла, "сеју смрт".

Портпаролка је указала на бесмисленост чињенице да чак и Европски фонд за мир пружа материјалну помоћ кијевском режиму и поновила да је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ раније поручио да ће Унија до краја марта обучити 11.000 украјинских војника, а до краја године, како се очекује, још око 30.000 њих. Све ово, како је казала, је доказ да Запад не одустаје од провокација и конфликта.

Она је подсетила да је Зеленски раније молио народ и говорио да ће бити председник мира, али да је касније погазио своје речи и радио све супротно од онога што је претходно обећао.

Одакле се  у њему развила мржња сада и према монасима Кијевско-печерске лавре, упитала је она, и додала да је Зеленски одбио да услиша молбу братије овог чувеног манастира, о чему је нешто раније она данас већ говорила. 

Нагласила је да "за Зеленског и његов режим више ништа није свето". 

О рату у Ираку: Јасан пример бахатости САД-а 

Портпаролка се осврнула и на рат у Ираку, чија ће годишњица бити 20. марта.

Она је подсетила на то да је рат, током којег је погинуо огроман број људи, и који је комплетно уништио државност Ирака, као и његову економску, војну, друштвену и културну основу, био изазван без конкретног и заиста постојећег разлога.

Подсетила је и на то каквим је чином оправдан рат. Колин Пауел је показао кесицу са белом супстанцом, тврдећи да је то опасна материје која се развија у Ираку.

Специјална комисија УН-а је 12 година тражила наводно биолошко и оружје масовног уништења. О томе су говорили и у Белој кући, док је то све негирано у Багдаду. 

"Све ово довело је до хаоса од којег се Ирак још није опоравио", нагласила је Захарова, а затим и додала да Ирак није поседовао никакво оружје за масовно уништење.

Ипак, због бахатости САД-а и још неких земаља које су учествовале у целом процесу и које су своје војнике слале у Украјину, а међу којима је, подсетила је она, била и Украјина, страдао је веома велики број људи. 

Број погинулих цивила, према подацима са Запада, износи од 100.000 до 150.000, рекла је Захарова. Ипак, индиректно је од последица сукоба погинуло око 650.000 људи, док друге невладине организације, како је данас изјавила Захарова, тврде да је погинуо значајно већи број цивила, који превазилази бројку од једног милиона.

АУКУС, НАТО и Азија: Јасно је да НАТО жели да прошири свој утицај и на овај регион

"У Русији пажљиво посматрамо ситуацију са АУКУС-ом, који покушава да у Азијско-тихоокеанском региону оформи једну нову НАТО инфраструктуру са циљем дестабилизације ситуације у том делу света", оценила је Захарова. 

Она је додала да је стабилност у том региону у опасности, и да се сада види "оно што је већ класика за Запад, а то је нарушавање ове стабилности".

Коментаришући ситуацију у том делу света, дипломата је казала да је Јапан једна окупирана земља која ради све оно што јој говоре из Вашингтона, што је, како је оценила, и логично, јер се у Јапану налази велики број америчких војних база.

Портпаролка је упозорила и да Запад жели да прошири утицај НАТО-а на Азију, о чему је сасвим недавно, подсетимо, говорио и министар Лавров. Он је током једног од својих последњих интервјуу оценио да сматра да би Азија, управо због мешања Запада, могла да постане следећа тачка на карти света у којој може доћи до озбиљнијег конфликта. 

"Западу се изгледа чини да су азијски народи живели превише мирно, те су су тамо одлучили да се умешају", иронично је прокоментарисала Захарова.

Ипак, дипломата је позвала АУКУС (САД, Уједињено Краљевство и Аустралију) да својим акцијама не дестабилизује ситуацију и у том региону, апелујући на ове земље да не развијају оружје масовног уништења и да се држе договора.

Она је изразила забринутост и поводом чињеница да ће Канбера ускоро добити нуклеарне подморнице од САД-а. На тај начин би Аустралија постала седма земља на свету која би имала овакве подморнице. У средњерочној перспективи, Канбера, подсетимо, планира да постане власник пет нуклеарних подморница, али, додаје Захарова, Канбера неће бити у потпуној контроли над овим новим додатком аустралијске флоте, већ ће то бити или Лондон или Вашингтон. 

Русија и Кина настављају своју сарадњу и заједно анализирају намере Запада у Азији, нагласила је Захарова.

image