Русија

Захарова Дијарику: Како је могуће да немате информације о прогону православља?

То што представник УН редовно тврди да не зна ништа о дешавањима у Украјини, док његов шеф редовно посећује Кијев, изазива неповерење у УН и њихов Секретаријат, истакла је руска званичница
Захарова Дијарику: Како је могуће да немате информације о прогону православља?www.globallookpress.com © Serg Glovny

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова тражила је од потпарола генералног секретара УН Стефана Дијарика да призна да је пристрасан и да престане да, због својих изјава, УН ставља у незгодан положај.

Наиме, Дијарик је недавно рекао да не може да коментарише догађаје у Кијевско-печерској лаври јер има ограничене информације. Притом је напоменуо да генерални секретар УН верује да свака држава мора гарантовати ефикасно остваривање права на слободу вере и уверења, укључујући и заштиту богомоља.

"Ако не можете да коментаришете после директног позива монаха међународној заједници на неколико језика, Стефане, признајте своју пристрасност и престаните да доводите организацију чији сте члан у незгодан положај – губите кредибилитет", поручила је Захарова.

Она сматра да је непрофесионално то што представник УН редовно тврди да не зна ништа о дешавањима у Украјини, док његов шеф редовно посећује Кијев и то, према њеним речима, изазива неповерење у УН и њихов Секретаријат.

Подсетила је на обећање које је Дијарик дао одмах након што је изгорела Нотр Дам у Паризу, која, између осталог, као и Кијевско-печерска лавра припада Унесковој светској баштини. Према њеним речима, тада је била угрожена само црквена имовина, а данас су у престоници Украјине угрожени не само монаси и њихове судбине, већ и Црква као Божија институција.

"Не желим да мислим да ви, Стефане, стварима приступате сегрегационо, делећи светске религије према њиховом значају – католике јавно сажаљевате, а за православце немате реакцију", поручила је руска званичницa и додала да уколико информативни рад Секретаријата не буде избалансиран, Русија ће ово питање покренути на седници Комитета за информисање Генералне скупштине УН.

image
VV inauguration
banner