Србија и Балкан

"Не капитулацији": У Београду одржан протест против европског плана за КиМ

Протест је одржан пред најављени одлазак председника Србије Александра Вучића на Охрид због наставка разговора са приштинским премијером Аљбином Куртијем
"Не капитулацији": У Београду одржан протест против европског плана за КиМ© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ

Парламентарне странке које не прихватају европски план за нормализацију односа Београда и Приштине одржале су протестни скуп на дан погрома Срба са Косова и Метхије 2004. године.

Скуп је, како су навели организатори, посвећен годишњици страдања Срба на КиМ, али и обележавању 24. годишњице од почетка НАТО бомбардовања Србије.

Протест у организацији посланичких група Двери-Патриотски блок, коалиција НАДА и Заветници почео је на платоу испред Храма Светог Саве у 18 часова, након чега су окупљени кренули ка Председништву, носећи транспаренте "Не капитулацији", "Не дам Србију" и "Србија памти". 

Испред споменика руском цару Николају, у присуству великог броја људи, послата је порука да не треба прихватити француско-немачки споразум за Косово и Метохију. 

Милица Ђурђевић Стаменковски, председница странке Заветници је поручила да је Србија рекла "не" сваком ултиматуму и да сада каже "не" француско-немачком ултиматуму и апеловала на председника Вучића да сутра у Охриду одбије цео француско-немачки споразум.

Председник Двери Бошко Обрадовић такође је позвао да се одбаци предлог јер је то, како је додао, "испит наше генерације".

Милош Јовановић, председник Нове ДСС изјавио је да је француско-немачки предлог заправо споразум о сецесији, признавању "Косова" и "великој Албанији" и тражио да он буде одбијен, а да председник Србије да оставку.

Протест је одржан пред најављени одлазак председника Србије Александра Вучића на Охрид на наставак разговора са тзв. косовским премијером Аљбином Куртијем.

image