Свет

Протести у Француској: Демонстранти упали у тржни центар (ВИДЕО)

Штрајкови у бројним секторима планирани су за понедељак, од саобраћаја до енергетике, док је управа за цивилно ваздухопловство затражила да се откаже 30 одсто летова
Протести у  Француској: Демонстранти упали у тржни центар (ВИДЕО)© Tanjug/AP Photo/Lewis Joly

Протести у Француској против пензионе реформе се настављају - полиција је забранила окупљање на појединим местима, као што је Трг Конкорд у Паризу.

Демонстрације се одржавају у више градова, а највише инцидената има у Бордоу, где је полиција бацила сузавац како би растерала окупљене.

Француска полиција забранила је окупљање на париском Тргу Конкорд, где је синоћ дошло до сукоба демонстраната и полицајаца. Синдикати су због тога позвали Парижане да се окупе на Тргу Италија.

Претходно су демонстранти упали у тржни центар захтевајући да се придруже штрајку.

Пламен спонтаног протеста, који и даље бесни у Француској, пренет је са тргова и улица у тржне центре. Гомила демонстраната упала је у тржни центар упркос напорима обезбеђења да то спрече, незвани гости су развили транспарент са позивом на генерални штрајк.

Протести против реформе којом се старосна граница за одлазак у пензију подиже са 62 на 64 године, коју је Макрон донео и одобрио мимо гласања Народне скупштине, трају већ неколико недеља, праћени сукобима са полицијом, синдикати најављују масовни штрајк.

У Паризу су протести против реформе пензионог система одржани током претходне две ноћи, уз учешће на хиљаде демонстраната, а на тргу Конкорд спаљена је лутка са Макроновим ликом.

Полиција је растерала демонстранте сузавцем и воденим топовима и било је на стотине хапшења.

Демонстранти покушавају да изврше притисак на посланике да сруше Макронову владу и осуде на пропаст непопуларно повећање старосне границе за пензионисање које покушава да се наметне без гласања у Народној скупштини.

Улице Париза су препуне смећа због тога што су комуналне службе у штрајку. Смећа је највише у центру града, а улицама се шири несносан смрад будући да се дневна температура креће око 15 степени Целзијусових.

Штрајкови у бројним секторима планирани су за понедељак, од саобраћаја до енергетике, док је управа за цивилно ваздухопловство затражила да се 30 одсто летова откаже на Орлију, другом аеродрому у Паризу, као и 20 одсто у Марсељу.

У петак, дан након што се француска премијерка Елизабет Борн позвала на посебна уставна овлашћења да заобиђе гласање у доњем дому, посланици левице и деснице поднели су захтеве за изгласавање неповерења о којима ће се гласати у понедељак.

image