Свет

Марш за мир у Паризу: Нећемо Макронов рат, изађимо из НАТО-а

Учесници протеста скандирају су "Изађимо из НАТО-а!", "Макроне, нећемо твој рат", "Макрон у пензију!", "Урсула, не желимо те!", а скупу присуствује неколико хиљада људи
Марш за мир у Паризу: Нећемо Макронов рат, изађимо из НАТО-а

У Паризу је почео митинг против испоруке оружја Украјини и за иступање Француске из НАТО-а на позив организације "Патриоте", јављају "РИА Новости".

Протест под називом "Марш за мир" почео је у близини Луксембуршке палате, а према проценама скупу присуствује неколико хиљада људи.

Учесници протеста скандирали су "Изађимо из НАТО-а!", "Макроне, нећемо твој рат", "Макрон у пензију, на изгласавање неповерења!", "Урсула, нећемо те, не желимо те!".

На  постерима учесника пише: "Зауставите рат који изазивају САД и НАТО", "Слобода, истина, отпор", "Гласање неповерења – мир у Француској".

Један од учесника "Марша за мир" је рекао да је његова земља одавно изгубила независност у погледу одлучивања.

"Гледајући све што се дешава, немогуће је остати код куће и ништа не радити.  Не треба да дамо оружје Украјини да распирује овај сукоб, док можемо да почнемо преговоре. Француска је изгубила суверенитет. Није више слободна. Видимо врло добро да земљама ЕУ владају САД. Наша слобода је угрожена.Француска има огроман спољни дуг, више није у стању да се понаша како жели , то покривају САД. Русија реагује на начин како и треба. Донбас је годинама бомбардован", рекао је учесник митинга.

Како је раније за "РИА Новости" изјавио шеф партије Патриоти Флоријан Филипо, све више Француза је почело да схвата не само природу сукоба у Украјини, већ и чињеницу да је политика земаља ЕУ усмерена на служење интересима Америке.

Лидер покрета се више пута изјаснио за иступање Француске из НАТО-а, пошто "стратегија алијансе носи претњу трећег светског рата". Такође се више пута противио издвајању средстава кијевском режиму и, уопште, против испоруке оружја Украјини.

image