Свет

Штрајкови у француским нуклеарним електранама

Француско електропривредно комунално предузеће мучи се да на мрежу врати довољно реактора за зимски период
Штрајкови у француским нуклеарним електранама© Tanjug/AP Photo/Laurent Cipriani, File

Штрајкови радника у 11 француских нуклеарних електрана одлажу одржавање 17 различитих реактора, поручили су представници запослених.

Из енергетског предузећа ЕДФ навели су да је производња енергије смањена за 1,8 гигавата у још три нуклеарна реактора. Иначе, привремено је затворено 30 од 56 нуклеарних реактора због редовног одржавања.

Чланови синдиката ФНМЕ-ЦГТ већ неколико недеља организују штрајкове у нуклеаркама због спора сa менаџментом око плата. Ризик од несташица електричне енергије у земљи је све већи, јер се француско електропривредно комунално предузеће мучи да на мрежу врати довољно реактора за зимски период, преноси Ројтерс.

Датум поновног покретања најмање шест реактора ЕДФ-а померен je јер су се протести радника проширили за само неколико дана, потврдили су из компаније.

Ови поремаћаји би могли да успоре планове ЕДФ-а да врати на мрежу флоту нуклеарки, чији је производни капацитет у 2022. пао на 30-годишњи минимум због одлагања ремонта и проблема са корозијом.

И радници француских рафинерија су већ недељама у протесту. Они покушавају да се изборе за веће плате које би пратиле инфлацију, али и за смањење профита које су у првих шест месеци остварили нафтни гиганти попут "Тотал енержија" (10 милијарди долара) и "Ексон мобила" (18 милијарди долара).

Због несташице бензина, бензинске пумпе остале су без горива, што је довело до великих редова, а медији су известили и о тучама између побеснелих возача који су чекали и по неколико сати.

image