Свет

Протести француских радника увод у зиму пуну немира?

Широм Француске штрајкују радници нафтних рафинерија, а сличан сценарио следи и другим европским државама
Протести француских радника увод у зиму пуну немира?© Tanjug/AP Photo/Francois Mori

Штрајкови у француским нафтним рафинеријама и складиштима могли би да уведу Европу у зиму пуну незадовољства, пише "Њујорк тајмс".

Широм Француске осетна је несташица бензина, а радници у четири од осам рафинерија покушавају да се изборе за веће плате које би пратиле инфлацију, али и за смањење профита које су у првих шест месеци остварили нафтни гиганти попут "Тотал енержија" (10 милијарди долара) и "Ексон мобила" (18 милијарди долара).

Због несташице бензина, бензинске пумпе остале су без горива, што је довело до великих редова, а медији су известили и о тучама између побеснелих возача који су чекали и по неколико сати.

Амерички лист наводи да незадовољство радника показује све већи јаз између неколицине богатих и растућег броја оних који се брину како ће преживети предстојећу зиму, а штрајкове описује као "велику друштвену кризу" другог председничког мандата Емануела Макрона.

Политички аналитичар Бруно Котре каже да штрајкови пред грађане стављају питање које их тишти већ годинама: "Због чега живим у држави која је богата, а морам да се мучим?" Он наводи да Макрон није успео да одговори на то једноставно питање. 

Иако је инфлација у Француској нижа него у остатку Европе, она је довела до пораста цена основних намирница, а "Њујорк тајмс" упозорава да би слични сценарији могли да се јаве и у другим европским државама. 

"Све већи друштвени немири управо су оно чега се европски лидери плаше јер инфлација достиже највиши ниво у последњих неколико деценија", пише лист и подсећа на велике протесте у Прагу, највећи штрајк британских железница у последње три деценије, али и обуставу рада радника у шпанским и немачким авио компанијама.

image
VV inauguration
banner