Економија

УБС преузима ривалску банку "Креди Свис" за три милијарде евра

Швајцарске власти су раније данас саопштиле да разматрају пуну или делимичну национализацију "Креди Свиса" у случају да швајцарски банкарски гигант УБС не успе да преузме ову угрожену банку
УБС преузима ривалску банку "Креди Свис" за три милијарде евраwww.globallookpress.com © Ron Adar/Keystone Press Agency

Највећа швајцарска банка УБС преузеће ривалску "Креди Свис" за 3,23 милијарде долара (око три милијарде евра), саопштено је вечерас из УБС групе.

Према условима уговора, акционари "Креди Свиса" добиће једну УБС акцију за сваку од 22,48 акција "Свиса", што је еквивалентно суми од 0,76 швајцарских франака по акцији, саопштио је УБС, пренео је Ројтерс.

"Креди Свис", друга по величини швајцарска банка, суочава се са кризом поверења и њене акције су нагло пале последњих дана, што је изазвало талас забринутости на тржишту, пренео је Би-Би-Си.

Претходно је УБС понудио да откупи ривала за милијарду евра, што је, како је пренео "Блумберг", за "Креди Свис" била прениска сума.

Проблеми у "Креди Свису", у комбинацији са пропадањем две америчке банке током последње две седмице, довели су у сумњу стабилност глобалног финансијског система.

"Креди Свис" је једна од око 30 банака у свету за које се сматра да су превелике да би пропале јер су од великог значаја за банкарски систем.

Међутим, та 167-годишња институција је у губитку и суочила се са низом проблема последњих година, укључујући оптужбе за прање новца.

Износ од 54 милијарде долара од Швајцарске националне банке у среду није успео да умири тржишта, а акције "Креди Свиса" су ослабиле за 24 одсто, пише Танјуг.

Швајцарске власти су раније данас саопштиле да разматрају пуну или делимичну национализацију "Креди Свиса", као резервну опцију у случају да швајцарски банкарски гигант УБС не успе да преузме ову угрожену банку.

image