Економија

"Фајненшел тајмс": Помоћ државе није успела, у току преговори да швајцарски УБС преузме Креди Свис

"Креди Свис", банка стара 167 година, највеће је име у банкарском свету захваћено тржишним превирањима изазваним прошлонедељним колапсом две америчке банке
"Фајненшел тајмс": Помоћ државе није успела, у току преговори да швајцарски УБС преузме Креди Свис© Tanjug/Michael Buholzer/Keystone via AP

Швајцарски УБС је почео преговоре о преузимању банке "Креди Свис" у потпуности или делимично, пошто финансијска помоћ државе није успела да поврати поверење инвеститора, пише "Фајненшел тајмс".

Одбори УБС-а и "Креди Свиса" требало би да се одвојено састану током викенда, преноси "Фајненшел тајмс", позивајући се на обавештене изворе.

Исти извори наводе да швајцарско регулаторно тело охрабрује УБС и "Креди Свис" да се споје, али да обе банке то не желе, преноси Ројтерс. Регулатори немају моћ да их присиле на спајање.

Акције "Креди Свиса" су скочиле за 9 одсто у трговању након текста објављеног у "Фајненшел тајмсу".

И "Креди Свис" и УБС су одбили су коментаришу писање листа. "Креди Свис", банка стара 167 година, највеће је име у банкарском свету захваћено тржишним превирањима изазваним прошлонедељним колапсом две америчке банке - "Силикон вели бенк" и "Сигначур банке" - приморавајући је да искористи 54 милијарде долара финансирања централне банке.

image