Србија и Балкан

Дачић: Договор из Охрида је добар, може да допринесе нормализацији односа и смиривању тензија

Нема признања "Косова", нити његовог чланства у Уједињеним нацијама, поручио је шеф српске дипломатије
Дачић: Договор из Охрида је добар, може да допринесе нормализацији односа и смиривању тензија© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bg

Договор Београда и Приштине постигнут у Охриду је веома значајан и део је свеукупних напора да се нормализују односи две стране, поручио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

"То је само то, ништа више. Овде нема признања, ни пристанка на нешто што би било изван наших црвених линија. Веома смо пажљиви у формулацијама. Сагласили смо се са тим да желимо нормализацију. У том смислу, мислимо да је овај договор добар и да, уколико га се сви буду придржавали, може да допринесе нормализацији стања и смиривању тензија", рекао је Дачић новинарима у Бриселу.

Указао је да се у самом тексту споразума наводи да стране различито мисле о статусном питању, те да нема говора о признању "Косова".

"Јасно сте чули од председника, премијерке и мене да смо сагласни да имплементирамо оно што смо се договорили - до наших црвених линија. То значи да нема признања Косова и чланства у Уједињеним нацијама", навео је шеф српске дипломатије.

Он је додао да је Србија успела да заштити државне и националне интересе, као и да је договор "важан импулс за европске интеграције".

"Тиме нисмо изгубили ништа што се тиче наших националних интереса, напротив - Заједница српских општина ће постати део правног система Европске уније. То значи да ће спровођење бити обавезујуће за Приштину", рекао је Дачић и истакао да је реч о наставку процеса који је започет пре десетак година.

У том погледу, додао је он, веома је битно да се зна да је ово договор о даљим корацима ка нормализацији, а не о статусним питањима. 

"Ми очекујемо да Приштина испуњава своје обавезе. Нисмо уверени да ће то тако и да буде, али ми ћемо се и даље понашати у доброј вери и придржаваћемо се тога", закључио је Дачић.

image