Свет

Немачки ратни бункери поново "у моди": Хитна обновa склоништа због страха од Русије

Процењује се да је у Немачкој ратове "преживело" око 600 склоништа
Немачки ратни бункери поново "у моди": Хитна обновa склоништа због страха од РусијеGetty

Немачки бункери, остаци Другог светског рата као и Хладног рата, поново се, изгледа "враћају у моду" и то овај пут због страха од Русије.

Удружење градоначелника Немачке, позвало је, наиме, на хитну обнову око 600 склоништа која би могла да приме 500.000 људи, у случају да сукоб у Украјини ескалира.

"Ситуација се променила, на европском тлу је рат, то је нова претња", објашњава Тим Фукс из Немачке градске федерације, а преноси "Франс инфо".

Проблем је, међутим, у томе, што се многи од ових бункера и не могу санирати, јер су претворени у уметничке центре, односно центре за разоноду. Неки високи бункери претворени су у стамбене зграде, а дубоки у гараже. Други ипак не успевају.

Али око 600 њих изгледају као и некада, као, на пример станица берлинског метроа. Током Хладног рата, ова берлинска метро станица је била опремљена да прими 3.500 људи не само на перонима, већ и иза врата. Собе у том подземном простору имају кревете на спратове за десетине људи, заједничку кухињу, а нешто даље је и амбуланта.

"Дојче веле" је раније прецизирао како у Немачкој тренутно постоји 579 јавних склоништа са укупним капацитетом за око 480.000 људи. То је, међутим, довољно да се заштити само пола процента становништва земље.

Њихова санација би, међутим, била веома скупа, јер је реч о огромном послу – неопходно је заптивање врата, вентилације или комуникационих система, а да не говоримо о деловима који су потпуно нестали.

Обични људи зато сматрају ову скупу идеју апсурдном и предлажу влади да новац искористи за нешто корисније.

image