Русија

Захарова: Слањем муниције са осиромашеним уранијумом Кијеву, Лондон понавља југословенски сценарио

Када ће се освестити у Украјини? Још увек могу да размисле, поручила је портпаролка руског Министарства спољних послова и додала да Украјинце трују они који им се представљају као добротвори
Захарова: Слањем муниције са осиромашеним уранијумом Кијеву, Лондон понавља југословенски сценарио© ATA Images

Намеру Лондона да муницију са осиромашеним уранијумом пошаље Кијеву, портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова упоредила је са НАТО бомбардовањем СРЈ Југославије 1999. године.

"То је југословенски сценарио. Ове гранате не само да убијају, већ трују животну средину и изазивају онколошка обољења код људи који живе на тим просторима", написала је она на Телеграм каналу.

Према речима Захарове, наивно је веровати да ће жртве постати само они против којих ће све ово бити употребљено. 

"У Југославији су страдали и војници НАТО-а, посебно Италијани. Затим су дуго покушавали да од НАТО-а добију одштету за изгубљено здравље. Али њихови захтеви су одбијени. Када ће се освестити у Украјини? Још увек могу да размисле. Њихови 'добротвори' их трују", закључила је Захарова.

Лавров: То ће се лоше завршити по њих

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров навео је да није чуо за најаве из Велике Британије да ће послати муницију са осиромашеним у Украјину, али да га од Запада ништо не би зачудило.

"Не би ме ни чудило јер је Запад одавно изгубио орјентир о својим акцијама и о томе како њихове акције подривају стратешку стабилност целог света. То су људи, пре свега Англосанксонци, који за собом вуку и цео колективни Запад. То су људи који се воде хегемонијом, који покушавају да је сачувају и спремни су да иду на рушење међународног права", навео је Лавров.

То се, рекао је, већ догодило 1999. годуне у СР Југославији, а и многе друге страшне ствари је Запад себи допуштао – војне преступе, као и преступе против човечанства.

"Запад на уздама држе организацију која се зове Међународни кривични суд, онај који је осудио Путина, и дају им информацију која се после користи за подривање међународног права. Све у свему, то ће се лоше завршити по њих", оценио је шеф руске дипломатије.

Британско министарство одбране најавило је да ће Украјини послати метке који садрже осиромашени уранијум.

Та информација објављена је на сајту Парламента Велике Британије у делу где министарства одговарају на питања посланика.

Сергеј Шојгу: Видећемо чиме можемо да одговоримо

Министар одбране Руске Федерације Сергеј Шојгу такође је рекао да је Запад ову врсту муниције користио у незаконитом бомбардовању СР Југославије 1999. године и објаснио да су последице по бомбардоване грађане катастрофалне.

"Такву муницију су већ корисили у акцијама на Косову и Метохији, у Србији, када су без ичијег допуштења бомбардовали мирне грађане, рушили мостове... Било је последица по оне на којима је употребљена муниција са осиромашеним уранијумом, у питању су озбиљне болести. О томе су рађена многа истарживања, али њих то не интересује много – све се то повукло и утихнуло", навео је Шојгу и додао:

"Морамо озбиљно да размислимо о даљем току догађаја, видећемо чиме можемо да одговоримо".

image