Свет

"Политико": ЕУ спрема пошиљку муниције Украјини вредну милијарду евра

ЕУ наоружава Украјину преко ванбуџетског, међувладиног новчаног фонда који се користи за надокнаду трошкова земљама које извозе оружје у Украјину
"Политико": ЕУ спрема пошиљку муниције Украјини вредну милијарду евра© Tanjug/AP Photo/Alexei Alexandrov

У новом плану за војну подршку Украјини, Европска унија ће предложити да се милијарда евра посвети муницији и то посебно артиљеријским гранатама калибра 155 мм, објавио је "Политико" позивајући се да је имао увид у документ.

ЕУ наоружава Украјину преко ванбуџетског, међувладиног новчаног фонда који се користи за надокнаду трошкова земљама које извозе оружје у Украјину. До сада је из тог фонда исплаћено 3,6 милијарди евра војне помоћи Украјини, а земље чланице су прошлог децембра одлучиле да повећају своје финансирање за 2 милијарде евра 2023. године.

До данас су потребе за потрошњом наоружања биле слабо дефинисане, али ЕУ сада ставља велики акценат на артиљеријску муницију — пошто су украјинске снаге у биткама на истоку, око градова као што је Бахмут.

Високи дипломата Европске уније Жозеп Борељ намерава да предложи "изванредан пакет подршке" од милијарду евра усредсређен на испоруку муниције, наводи се у документу ЕУ, који су израдиле дипломатска служба блока, Европска комисија и Европска одбрамбена агенција.

У документу се наводи да би милијарда евра требало да буде усмерена на муницију — посебно калибар 155 мм — чиме се операционализује допуна од две милијарде евра Европског мировног фонда.

Подсетимо, у питању је европски фонд преко којег се земљама чланицама које шаљу помоћ Украјини трошкови рефундирају. У овом документу на који се позива "Политико" наводи се "повољна стопа надокнаде, до 90 одсто с обзиром на екстремну хитност и исцрпљивање залиха држава чланица".

Овако висока стопа могла би да умири земље чланице које пружају велику војну помоћ. Када је стопа надокнаде прошле године пала испод 50 одсто, то је створило проблеме за неке земље ЕУ, посебно за Пољску, једног од највећих донатора оружја у ЕУ Украјини.

Документ ЕУ такође предвиђа повећање европске индустријске производње, која се труди да производи муницију по стопи коју захтева рат.

Предлог финансирања такође пружа могућу понуду за земље ЕУ које су за сад остале неутралне и не желе да наоружавају Украјину, попут Аустрије или Мађарске.

Наглашава се да ће специфична законска ограничења одређених земаља бити узета у обзир, помињујући и могућност конструктивног уздржавања од мера смртоносне помоћи.

Што се тиче заједничких набавки — што значи да се земље ЕУ удружују да купују оружје — Европска одбрамбена агенција би, заједно са земљама чланицама, користила нову шему "која обухвата седам категорија од калибра малокалибарског оружја до 155 мм".

Овај пројекат би требало да буде "покренут у трајању од седам година" и до сада је 25 земаља чланица ЕУ плус Норвешка већ потврдило своје интересовање за учешће, наводи се у документу.

Конкретно, набавку муниције од 155 мм требало би убрзати "путем брзе процедуре за директне преговоре" са неколико добављача. Ова врста муниције је посебно тражена јер је украјинске снаге користе у далекометним, прецизним артиљеријским баражама.

 "С обзиром на хитност, потребно је потписати Пројектни аранжман најкасније до марта. А уговори би требало да се провизорно закључе између краја априла и краја маја", наводи се у документу, пише "Политико".

Документ такође наводи потребу за повећаном производњом муниције. Конкретне мере би могле да обухватају "препознавање и помоћ у отклањању уских грла у производњи у ЕУ", као и "омогућавање сарадње релевантних компанија у заједничким напорима индустрије да се осигура доступност и снабдевање".

О документу ће разговарати министри одбране на неформалном састанку у Стокхолму следеће недеље, а затим се очекује да ће се о њему званично усагласити министри спољних послова и одбране 20. марта. Очекује се и да лидери коначно одобрење дају на састанку 23. и 24. марта.

image